De Beste Bron voor Boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 14 maart

---

Aantrekkingskracht

Een toekomst waarin er geen papieren boeken meer zijn, lijkt voor mij op een nachtmerrie. Daarom vind ik het altijd erg fijn om tijdens de Boekenweek in een boekhandel of bibliotheek te komen. Zo ging ik afgelopen weekend langs bij Boekhandel Broese en de Bibliotheek Neude in Utrecht – de gezellige drukte van rondscharrelende mensen was een geruststellende aanblik. Boeken blijven toch een bijzondere aantrekkingskracht hebben!

Dat is ook wel te zien aan de hoeveelheid literaire evenementen die er deze week op de agenda staan. Niet alleen de Boekenweekauteurs Lize Spit en Raoul de Jong gaan op toer door heel het land, maar ook internationale schrijvers als Margaret Atwood doen ons land aan. Helaas moest het bezoek waar ik het meest naar had uitgekeken, dat van de Italiaanse auteur Niccolò Ammaniti, geannuleerd worden. In zijn nieuwe roman Het intieme leven neemt hij je mee in het hoofd van een niet zo heel sympathiek personage, maar toch zorgt hij ervoor dat je met haar mee gaat leven, zoals alleen Ammaniti dat kan. Ik zag al een stapel van het boek in de winkel liggen, dus, auteursbezoek of niet, zeker een tripje naar de boekhandel waard. Een fijne Boekenweek gewenst!

Mirjam Mulder

Hoofdredacteur Boekenkrant

mirjam@boekenkrant.com

---

Column Lex Jansen: De bibliotheek

In Park Oog in Al in Utrecht, niet ver van het hertenkamp, staat een fraai gebouw: mijn eerste bibliotheek. Toen ik een kleine jongen was, kwam ik er wekelijks. De ingang aan de parkzijde bracht me naar de pianolessen van juffrouw Joke Duiverman en de fluitlessen van juffrouw Göbel.

Lees verder

---

Stem nu: wat was het beste filosofische kinderboek van 2022?

Ook dit jaar organiseert de Week van de Kinderfilosofie (15 t/m 23 april) een verkiezing voor het beste filosofische kinderboek van het afgelopen jaar. Breng je stem uit en maak kans op een leuke prijs! In 2022 zijn er weer hele mooie kinder- en jeugdboeken verschenen met een filosofische insteek.

Lees verder

---

Het Boekenbal van 2023: ‘Ik ben alles’

Afgelopen vrijdag werd de Boekenweek zoals gewoonlijk afgetrapt met het Boekenbal, dat voor het eerst sinds de coronaperiode weer terug was in het ITA. Met als thema ‘Ik ben alles’ ging iedereen gekleed in een vleugje roze of oranje de dansvloer op. Zo ook de redactie van de Boekenkrant.

Lees verder

---

Boekhandel Riemer: Ruimte voor discussie 

Iedere maand lichten we een Boekenkrant-boekhandel uit voor onze lezers. Deze maand is dat Boekhandel Riemer in Amersfoort. Bedrijfsleider Hans Loeve vertelt over de boekhandel, die het noordelijke gedeelte van Amersfoort vertegenwoordigt. Vlak bij een grote vijver aan de rand van het winkelcentrum kun je de boekhandel vinden, met als eyecatcher een gele deurklink.

Lees verder

---

Literatuur

De redactie tipt: vier favoriete boeken bij het Boekenweekthema ‘Ik ben alles’

Het Boekenweekthema ‘Ik ben alles’ kan op veel manieren geïnterpreteerd worden. Ter inspiratie tippen de redactieleden van de Boekenkrant hun favoriete boek bij dit thema!

Lees verder

---

Interview Lize Spit: ‘Het Boekenweekgeschenk was ook voor mij als schrijver een geschenk’ 

‘Ik hoopte natuurlijk dat ik die vraag ooit zou krijgen, maar ik kon niet geloven dat het nú gebeurde,’ vertelt Lize Spit over het moment dat ze hoorde dat zij het Boekenweekgeschenk van 2023 mocht gaan schrijven. De Vlaamse auteur heeft immers pas twee romans op haar naam staan.

Lees verder

---

Boekfragment: Vliegen

In Vliegen observeerde Herzberg in dertig korte versjes het insect dat niet bij iedereen meteen gevoelens van genegenheid oproept. Maar als je meekijkt met de dichter, kijk je voor altijd anders naar de vlieg. Pentekeningen van de hand van Judith Herzberg van vliegen en vliegjes bevolken dit bijzondere boekje.

Lees verder

---

Jeugd

Boekfragment: Vloek van vuur en schaduw

Maire gaat een semester naar een kostschool in Schotland, waar ze al snel nieuwe vriendinnen maakt. Die zijn allemaal lid van een heksencoven. Wat is de dreiging die ze over de school voelt hangen..?

De buschauffeur nam scherp een afslag en Maire schoof met een klap tegen het raam. Ondanks de bochten bleef Brian flink gas geven.

Lees verder

---

Non-fictie

Recensie: Je wilt wat je wilt, omdat een ander het heeft

Waarom we willen wat we willen, het eerste boek van ondernemer en docent Luke Burgis, vertelt je precies waar jouw verlangens vandaan komen. De kans is groot dat je dit allang denkt te weten, maar tot nu toe zat je er waarschijnlijk altijd naast.  In het boek word je meegenomen in het concept van verlangen.

Lees verder

---

Hoe overleef ik de Hoe overleef ik-boekenserie?!

Eindeloze e-mailtjes naar Joneboon en Essefles sturen, drie keer verhuizen naar een totaal andere plek, meelopen en gepest worden, een boze stiefvader en een knipperlichtrelatie: daar kreeg hoofdpersonage Rosa van Dijk allemaal mee te maken, nadat schrijfster Francine Oomen het eerste Hoe overleef ik?-boek op de markt bracht in 1998. Nu, 25 jaar later, werkt Oomen aan een nieuw deel.

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 48 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 3 april verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als special de BKFilosofie.

Adverteren in de volgende editie van de Boekenkrant? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com