De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 14 december

---

Kerstlezen

Kennen jullie het fenomeen kerstlezen ook? Zo noem ik gekscherend het proces van het uitzoeken van het perfecte boek voor de kerstdagen: je wilt een verhaal waar je in kunt wegduiken, maar het liefst wel een boek dat je bewaart voor de momenten "dat je er tijd voor hebt". Meestal kom ik dan uit bij een klassieker, het liefst iets uit de eerste helft van de vorige eeuw, want op de een of andere manier past de sfeer van die literatuur heel goed bij Kerst. Denk aan Zweig, Roth of de beroemde Russische schrijvers.  

Na de kerstdagen start ik in elk geval in mijn eerste Agatha Christie ooit: De moord op de Oriënt-Expres. Uitgeverij Rainbow organiseert een samenleesactie, waarvoor iedereen met interesse in dit boek zich kan inschrijven. Ze zorgen er ook voor dat er achtergrondinformatie je kant op komt, zodat het een echte leesbeleving wordt! Ik heb er alvast zin in. Wat ga jij lezen? 

Mireille Bregman
Redacteur Boekenkrant 
mireille@boekenkrant.com

---

De volgende editie van de Boekenkrant verschijnt op 3 januari

Of het een koude winter wordt moeten we nog gaan zien, maar de Boekenkrant begint het nieuwe jaar in ieder geval met een ijskoude editie: we spreken met bestsellerauteur Samuel Bjørk over zijn nieuwe thriller, Sneeuwwit. Hierin leren we hoe inspecteurs Holger Munch en Mia Krüger elkaar hebben leren kennen.

Lees verder

---
De nieuwe aanbiedingsfolder van de Boekenkrant 2022 is verschenen

De nieuwe aanbiedingsfolder van de Boekenkrant 2022 is verschenen

De onafhankelijke redactie besteedt aandacht aan literatuur, spanning, jeugd, young adult en non-fictie-genres zoals geschiedenis, koken en persoonlijke groei. Maandelijks verspreiden ruim 170 zelfstandige boekhandels in Nederland en Vlaanderen de Boekenkrant in een oplage van 19.000 exemplaren. Uitgevers kunnen adverteren. Boekhandels, bibliotheken en scholen kunnen een abonnement nemen.

Lees verder

---

Literatuur

Beleef de wereld van...

De setarspeler

Als jij ook een veellezer bent, ken je het vast wel: is het ene boek uit, dan ga je bijna direct door naar het volgende of misschien lees je er wel meerdere tegelijk. Maar word je dan wel helemaal meegenomen in het verhaal? Wanneer was de laatste keer dat je een boek niet weg kon leggen en je voor een paar dagen in die wereld leefde?

Lees verder

---

Recensie: De Roemeense Virginia Woolf

Dat je maar weinig woorden nodig hebt om een groots verhaal te vertellen bewijst Iris Wolff met haar juweeltje De onscherpte van de wereld. Een verhaal over dromen, melancholie en hoop. In dit boek volg je vier generaties van een Roemeense familie met op de achtergrond een uiteenvallende Sovjet-Unie. Subtiel, ingetogen en betoverend.

Lees verder

---

Een waar literair spektakel

Sebastian, Clara en Matilda zijn een drieling. Ze groeiden samen op in Zweden en zijn toen uitgevlogen naar het buitenland. Sebastian werkt in Londen bij een eigenaardig medisch instituut, Clara interviewt op Paaseiland mensen die wachten op het einde der tijden, en Matilda is na een jaar ontwikkelingswerk in Berlijn beland. De drie zijn in de loop der jaren van elkaar vervreemd geraakt en hebben slechts sporadisch contact.

Lees verder

---

Spanning

Recensie: Een Aziatische klusjesman en een mysterieus lab

Een klein Vlaams stadje in de Ardennen komt in aanraking met grote Aziatische ondernemers, die de zaakjes niet altijd ‘helder’ oplossen. Ronny, de medewerker van het toeristentreintje die op de plaatselijke camping woont, wordt er onvrijwillig ook bij betrokken. Wat is er aan de hand in het normaal zo rustige Ardennenstadje?   

Lees verder

---

Boekfragment: Het verzwegen verbond

Groeide het christendom door verraad? De prille liefde tussen Erik en zijn ambitieuze joodse vriendin wordt zwaar op de proef gesteld door deze ontdekking. 

Maandag 28 september

Vergeefs graaide Erik naar zijn telefoon op het nachtkastje. Hij wilde weten hoe laat het was. Het was al licht en hij was wakker geworden van honger, dorst en pijn.

Lees verder

---

Jeugd

Recensie: Liefdevol verhaal over vriendschap en verraad

Middelkind Maggie voelt zich ongezien, maar wil wel een held zijn! En dan ontmoet zij Una, een dwalersmeisje. Maar dwalers zijn vies en verachtelijk. Daar loop je met een grote boog omheen, is Maggie met de paplepel ingegoten. Middelkind is het eerste kinderboek van de Engelse schrijfster Kirsty Applebaum.

Lees verder

---

Non-fictie

Interview: ‘Onze cijferobsessie kan behoorlijke problemen opleveren’

Toen je de Boekenkrant opensloeg, heb je vast geteld hoeveel boeken je interessant lijken, of je keek gelijk even naar de Bestseller 60 van bestverkochte boeken. In dit tijdperk wordt steeds meer gemeten, zo laat Berend van der Kolk zien in De meetmaatschappij. Maar is dit eigenlijk een goede ontwikkeling? Wanneer doen metingen en lijstjes meer kwaad dan goed?

Lees verder

---

Column Onze Taal: Nieuwe woorden spotten

De redactie van Onze Taal zet iedere maand een bijzonder taalboek in de schijnwerpers. Deze keer Knuffelcontact & waterwappie van Vivien Waszink en Veronique De Tier. Coronatijden zijn barre tijden, maar voor taalliefhebbers zijn het gouden tijden: omdat we te maken krijgen met allerlei nooit eerder beleefde pandemiezaken en -toestanden, ontstaan er heel veel nieuwe woorden (‘neologismen’).

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 3 januari verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

Adverteren in de volgende editie? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com