Beleef de wereld van… De setarspeler

Als jij ook een veellezer bent, ken je het vast wel: is het ene boek uit, dan ga je bijna direct door naar het volgende of misschien lees je er wel meerdere tegelijk. Maar word je dan wel helemaal meegenomen in het verhaal? Wanneer was de laatste keer dat je een boek niet weg kon leggen en je voor een paar dagen in die wereld leefde? Verhalen spelen zich af in onze geest, maar een echte ervaring bevat ook elementen zoals geur, geluid en smaak. Daarom geef ik in deze rubriek een aantal tips om je helemaal onder te dompelen in een fictieve wereld. Deze keer: De setarspeler van Anne van Zwieten.

Door Myrthe Kries

Waar gaat De setarspeler over? Daijri is gevlucht vanuit Iran naar Nederland en verbleef lange tijd in een asielzoekerscentrum. Hij heeft veel heimwee en na tien jaar kan hij maar moeilijk richting geven aan zijn leven. Wanneer hij naar een andere plek mag, verdwijnt zijn grote liefde Zilan opeens. Daijri uit zijn gevoelens in het maken van een houten inlegwerk en in het bespelen van de setar, een Perzische luit.

Wat is een setar? Wat moet ik me voorstellen bij een houten inlegwerk? Het inlegwerk van Daijri beslaat wel zes meter! Het verhaal van De setarspeler is geïnspireerd door meubelmaker Masoud Besharaty. Hij is houtkunstenaar en je kan zijn website bezoeken. Je kunt ook een bezoekje aan hem brengen in zijn kunstenaarspand in Leiden. Op de website van Anne van Zwieten kun je een foto vinden van zijn inlegwerk. Het ziet er prachtig uit!

Op de cover van het boek zie je een setar, dus dan weet je hoe het instrument eruitziet, maar nog niet hoe het klinkt. Toen ik het boek las, was ik benieuwd naar het geluid. ‘Water, regendruppels in een ijzeren pan.’ Zo wordt het omschreven in het boek. Wil je erachter komen of het echt zo klinkt? Klik hier om een setar te horen. Daijri luistert in het boek zelf naar Shahram Nazeri en Hossein Alizadeh. Daarnaast luistert hij ook naar De Kamkars, een ensemble van zeven Koerdische broers en een zus. Genoeg muziek om in de stemming te komen!

Het boek speelt zich grotendeels af in Nederland. Mocht je toevallig in Leiden of Middelburg wonen, zou ik zeker langs een aantal plekken gaan die genoemd worden. Als je van wandelen houdt, kun je naar Landgoed De Horsten, Stadspark De Leidse Hout, kasteel Endegeest of de duinen van Katwijk gaan. Wil je iets drinken? Loop dan naar stadscafé van der Werff. Je komt dan langs de plekken waar Daijri ook is geweest. Hoe leuk is dat?

Geur en smaak zijn ook belangrijk bij een ervaring. In De setarspeler worden een aantal gerechten genoemd. Al op pagina acht kookt Daijri tapsi, gebakken groente in tomatensaus, en Zilan maakt een gerecht van lamsgehakt, ui en kerrie. Op YouTube zijn ook veel tutorials te vinden om tapsi (soms als tepsi gespeld) te maken. Later in het boek wordt er ook saffraanrijst met rozijnen en ei gemaakt, wat een honingachtige geur heeft. Op internet vind je een aantal variaties van deze gerechten.

Met deze tips kom je hopelijk in de sfeer van Daijri’s wereld en kun je je laten meenemen in zijn verhaal. Veel leesplezier!

Anne van Zwieten, De setarspeler, Uitgeverij Gopher, 194 pagina's (€ 20,50)

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven