Een debuutroman van 543 pagina’s: voor weifelend beginnersproza hoef je bij Peter Buwalda niet aan te kloppen. Hij pakt direct uit: Bonita Avenue is groots van opzet. De talrijke verhaallijnen buitelen over elkaar heen om verteld te worden, in rauw en meeslepend proza, in heden en verleden. Net wanneer je denkt in rustiger vaarwater beland te zijn, dient de volgende schokkende episode uit de wilde geschiedenis van de in Enschede wonende familie Sigerius zich al aan.
Want om die familie, plus ex-schoonzoon Aaron, draaien die 543 pagina’s. In het centrum staat Siem Sigerius, voormalig topjudoka, briljant wiskundige, rector magnificus van Tubantia University en aankomend minister van Onderwijs. Zijn zoon Wilbert is veroordeeld voor het ‘doodmokeren’ van zijn baas. Zijn stiefdochter Joni verdient miljoenen in een dubieuze industrie, nadat ze in Nederland samen met de geesteszieke Aaron evenveel geld verdiende met zaken waar stiefpapa maar beter geen weet van kon hebben.
Zoveel activiteit in één familie? Het lijkt allemaal wat veel van het goede. Natuurlijk, de ene verhaallijn doet meer ter zake dan de andere. Natuurlijk, de spanningsboog is niet overal even strak gespannen. Maar bevat Bonita Avenue overbodig materiaal? Nee. Want de elkaar verdringende gebeurtenissen en versplinterde herinneringen werken toe naar de climax, de totale ineenstorting van de familie Sigerius, precies op het moment dat hun leefomgeving letterlijk ineenstort: de vuurwerkramp in Enschede in 2000. Van dat historische feit maakt Buwalda handig gebruik, en niet alleen symbolisch. De explosie van de vuurwerkfabriek in de Enschedese wijk Roombeek staat in het collectieve geheugen gegrift. Door de koppeling met die gebeurtenis trekt Buwalda Bonita Avenue hardhandig de realiteit in, zoals ook het EK voetbal van 2000 een rol speelt. Op het moment dat Sigerius en Joni voor het eerst tegenover elkaar staan, nadat hij haar geheim ontdekte, speelt op de televisie het Wilhelmus voor de aftrap van Nederland – Frankrijk. Oh, gebeurde dat toen…
Naast een verslag van het demasqué van een voor het oog hechte en welvarende familie is Bonita Avenue een moderne zedenroman. Peter Buwalda legt de invloed van het internet op de samenleving genadeloos bloot. E-mail maakt contact tussen mensen die beter maar geen contact met elkaar kunnen hebben erg makkelijk. En het zijn de activiteiten van Joni en Aaron op internet die de teloorgang van Siem Sigerius in gang zetten. Zoveel te vertellen, zo’n scherpe blik op het morele verval in de samenleving. Zo’n rauwe, humorvolle stijl. De verwachtingen van de tweede Peter Buwalda zullen hooggespannen zijn.
Peter Buwalda, Bonita Avenue, Uitgeverij De Bezige Bij, ISBN 978 90 234 5729 9 (€ 19,90)