Nieuwe titel: Geheugensurvivalgids

Zes redenen waarom je vandaag nog met geheugentraining moet beginnen

1 Geheugentechnieken geven je ruimte in je hoofd
Een van de redenen dat de informatiestroom ons kan overbelasten, is dat er in ons hoofd geen ruimte meer voor is. Gedurende de dag komt er voortdurend informatie in ons werkgeheugen terecht. Wanneer we slapen is het vervolgens de taak van de hippocampus om het werkgeheugen op te ruimen. Met geheugentechnieken, vooral met de plaatsmethode, geef je ieder stukje informatie dat je wil onthouden een vaste plek. Op die manier weten je hersenen precies waar ze moeten kijken om iets terug te vinden! Dat helpt niet alleen bij het onthouden van dingen, het creëert ook rust. Zo’n handige, overzichtelijke structuur kun je ook voor je geheugen creëren.

2 Relax – Kunnen vertrouwen op je geheugen geeft rust
Stress is in principe een gezond afweermechanisme, maar van te veel stress kun je ziek worden. Om te kunnen ontspannen moet je je gedachten ook kunnen loslaten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De angst om iets te vergeten kan een selffulfilling prophecy worden. Stress kan gif zijn voor je geheugen, vooral chronische stress. Geheugentraining geeft je het vertrouwen in je geheugen terug en dat creëert rust. Je bent je bewuster van wat je geheugen kan en waar de grenzen liggen. Je kunt leren om die grenzen te verleggen en grotere hoeveelheden informatie eenvoudiger te onthouden.

3 Growth mindset
De Amerikaanse psycholoog Carol Dweck is bekend door haar onderzoek naar de growth mindset. ‘Mindset’ laat zich hier het beste vertalen als ‘manier van denken’.
Volgens Dweck zijn mensen met een growth mindset over het algemeen tevredener, ervaren ze minder stress en hebben ze meer succes. Ze investeren meer tijd in hun eigen ontwikkeling en zoeken de schuld vaker bij zichzelf en niet bij anderen. Je geheugen ligt niet vast: je kunt het op een succesvolle manier trainen – ongeacht je intelligentie, schoolniveau of leeftijd.

4 Extra tijd
Wij zijn vaak veel te druk bezig zijn met allemaal dingen tegelijkertijd. We nemen niet de tijd om een betere manier te vinden voor al die taken, waardoor we op de lange termijn meer tijd overhouden en minder stress ervaren. Ieder uur dat je investeert in het trainen van je geheugen, verdien je uiteindelijk dubbel en dwars terug.

5 Use it or lose it
Je kunt je geheugen op hogere leeftijd het beste scherp houden door het simpelweg te blijven gebruiken. Uiteraard geldt dat wat goed voor je lijf is, zoals niet roken, gezond eten en sporten, ook goed is voor je hersenen. Maar het lijkt alsof je op cognitief gebied weinig bewust kunt doen om alzheimer te voorkomen. Uit de meeste onderzoeken blijkt wel dat personen die hun geheugen veel gebruiken, het ook langer behouden. Geheugentraining is een geweldige manier om het geheugen doelgericht in te zetten.

6 It pays off!
Een getraind geheugen maakt op elke leeftijd een verschil. Het helpt je op school en bij je studie, bij je baan en in het dagelijks leven. In de vijftien jaar dat ik geheugentrainingen geef, ben ik net zoveel verschillende doelstellingen als mensen tegengekomen.
Zoals de scholier die nu arts is, omdat ik haar kon helpen om binnen enkele weken op het niveau van een geneeskundestudent te zitten. Zo zie je dat wie doorzet enorme winst uit de trainingen kan halen.

Boris Nikolai Konrad, Geheugensurvivalgids. Creëer meer rust en ruimte in je hoofd, Uitgeverij Ambo Anthos, (€ 17,99)

Benieuwd geworden? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht.

Berichten gemaakt 5342

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven