Een ware feelgoodroman

Het debuut van Matthew Quick, The Silver Linings Playbook, was net als de op het boek gebaseerde film een wereldwijd succes. Ook Quicks nieuwste, Liefde kan mislukken, is een tragikomisch, oer-Amerikaans verhaal over het geloof in het goede.

Liefde kan mislukken begint met salonfeministe Portia. Ze verlaat haar man, een steenrijke pornoproducent, nadat ze hem met een van zijn actrices heeft betrapt. Als ze teruggaat naar het bescheiden dorp waar ze vandaan komt, ontdekt ze dat haar favoriete leraar van de middelbare school, Mr. Vernon, een kluizenaar is geworden nadat hij door een leerling is aangevallen. Ook ontmoet Portia er de ex-junk Chuck die, inmiddels al enkele jaren clean, zijn leven weer op de rails probeert te krijgen.
Portia spant zich in om Mr. Vernon te redden en Chuck spant zich in om zichzelf te redden. Daarnaast bekommeren Chuck en Portia zich om Chucks schattige neefje Tommy, die het bij zijn moeder en diens enge nieuwe vriend niet naar zijn zin lijkt te hebben. De goede bedoelingen van de hoofdrolspelers worden door allerlei verwikkelingen behoorlijk op de proef gesteld, maar door schade en schande wijs geworden zetten ze toch door. Daarbij worden ze af en toe geholpen door een aantal op magische wijze bij het verhaal betrokken geraakte nonnen.
De overeenkomsten tussen Liefde kan mislukken en The Silver Linings Playbook (Nederlandse titel: Maak me gek!) zijn opvallend groot. De hoofdpersonen zijn beschadigd maar optimistisch, het werk van literaire helden als Camus en Hemingway loopt als een rode draad door het verhaal en het is het onwrikbare geloof in het goede dat uiteindelijk op een haast Bijbelse manier naar verlossing leidt.
Het laat zich raden dat Quick Liefde kan mislukken schreef met een eventuele verfilming al in zijn achterhoofd. De dialogen zijn duizelingwekkend gevat en de verwikkelingen effectief ontroerend. Net als bij The Silver Linings Playbook is de insteek redelijk origineel, maar past de uitkomst helemaal in de Hollywood-formule. Toch zou het flauw zijn om Liefde kan mislukken weg te zetten als cliché, sentimenteel of moralistisch. Daar is het boek simpelweg te hartverwarmend voor. Je moet wel heel cynisch zijn als je níet geraakt wordt door Quicks zwarte humor en aandoenlijke personages. Hun kijk op het leven is zowel troostrijk als vermakelijk, en daarmee is Liefde kan mislukken een ware feelgoodroman.

Liefde kan mislukken

Boekgegevens

Matthew Quick, Liefde kan mislukken, vertaling: Ineke Lenting, Uitgeverij Lemniscaat, ISBN 978 90 477 0702 8 (€ 22,95)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie december 2015

Berichten gemaakt 5308

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven