Schrijvers gaan met elkaar in gesprek op Winternachten Festival

Het internationale literatuurfestival Winternachten (14-17 januari in Den Haag) is bij uitstek de plek waar schrijvers met elkaar in gesprek gaan over onderwerpen die ons in het hier en nu aangaan. Natuurlijk lezen ze ook voor uit hun boeken. En… ze schrijven nieuw werk, in opdracht van Winternachten.

PROMOTIE – Jung Chang- foto Makoto KuwataDe Brits-Chinese Jung Chang is de auteur van de Free the Word!-speech, die zij zal houden op de Opening Night op donderdag 14 januari. Zij weet als dissidente wat het betekent om niet vrij te kunnen spreken in je land. Nadat ze al jaren uit communistisch China was vertrokken, werd haar wereldberoemde roman Wilde Zwanen – Drie dochters van China er verboden. Na de uitreiking van de prestigieuze Oxfam Novib PEN Awards is er een debat met Jung Chang, Renate Dorrestein en Toine Heijmans onder leiding van Lex Bohlmeijer over gestrande goede bedoelingen op de momenten dat we onrecht, zoals censuur, aankaarten.

De Amerikaanse filosofe Susan Neiman, directeur van het Einstein Forum in Duitsland, schreef de Winternachtenlezing. Op zaterdagavond 16 januari focust ze in Past Evils, Present Problems, de titel van haar lezing, op de manier waarop landen omgaan met een problematisch verleden. Geven de Duitsers met hun “Vergangenheitsaufarbeitung” het goede voorbeeld? Hoe zit het met de Amerikanen en hun omgang met Hiroshima of de slavernij? En de Europeanen en hun koloniale verledens? Susan Neiman ziet een link tussen de verwerking van het verleden en de houding van Europese staten tegenover huidige uitdagingen als de vluchtelingencrisis. Na de lezing leidt Sheila Sitalsing een debat over dit onderwerp met de schrijfster zelf, Geert Mak en Neel Mukherjee.

Ook op zaterdagavond 16 januari een superbe literair-muzikaal programma om gulzig naar te luisteren: Seven Deadly Sins. Wie kent ze niet? Hoogmoed, hebzucht, wellust, afgunst, vraatzucht, woede en luiheid – ze zijn niet weg te denken uit de literatuur. Winternachten vroeg een schare van zeven auteurs om er elk eentje te kiezen en er een nieuwe tekst over te schrijven. Zondige verhalen uit binnen- en buitenland gelardeerd met muziek van musician-in-residence Dick van der Harst. José Eduardo Agualusa, Slavenka Drakulić, Mira Feticu, Petina Gappah, Daan Heerma van Voss, Andrej Koerkov en Neel Mukherjee lezen in hun eigen taal, de vertaling in het Engels en Nederlands wordt simultaan geprojecteerd.

Met een ticket voor zaterdagavond (of de andere grote festivalavond op vrijdag) kun je vrij in- en uitlopen bij alle programmaonderdelen in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag.

www.writersunlimited.nl

Beeld: Makoto Kuwata

Berichten gemaakt 5309

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven