Ze weten niet wat ze doen

Een nieuwe Brave New World! Ze weten niet wat ze doen, de roman van de Finse auteur Jussi Valtonen, biedt de lezer een geraffineerd psychologisch inzicht in de moderne mens.

PROMOTIE – Jussi Valtonen schetst in Ze weten niet wat ze doen een nieuwe Brave New World, die even fascinerend als beangstigend is en stelt de volgende vragen: Wat maakt ons tot mensen? Wat als de verstrengeling van wetenschap, techniek, politiek en commercie zo sterk wordt dat onze gedachten gestuurd kunnen worden? Het is ook een satire op de wereld van morgen waarin niets privé en alles te koop is en waarin de keerzijde van ons verlangen naar vooruitgang en de controle over anderen pijnlijk zichtbaar wordt.

Valtonen werd bekroond met Finlands belangrijkste literaire prijs, de Finlandia Prize 2014. Ze weten niet wat ze doen stond maandenlang op #1 in de Finse bestsellerlijst en er werden meer dan 100.000 exemplaren verkocht. De roman is een aanrader voor liefhebbers van Stieg Larsson, David Mitchell en Jonathan Franzen.

Het zorgvuldig opgebouwde leven van de neurowetenschapper Joe Chayefski wordt volledig overhoopgehaald als hij op een dag door dierenactivisten bedreigd wordt. Door een telefoontje van zijn ex-vrouw begint Joe te vermoeden dat Samuel, de zoon die hij zo’n twintig jaar geleden in Finland heeft achtergelaten, achter de dreigementen zit. Joe probeert de dialoog met de activisten aan te gaan, maar daarmee wordt het wederzijdse onbegrip alleen maar gevoed. Dan komt hij er ook nog achter dat een marketingbedrijf zijn dochters manipuleert om psychoactieve middelen te gebruiken om hun prestaties te verbeteren. Joe’s morele kompas wordt ernstig op de proef gesteld en langzaam begint het gezin door alle spanningen uit elkaar te vallen. Een ontmoeting met zijn zoon doet hem inzien hoe complex de situatie is en hoe er boven hun hoofden een politiek machtsspel wordt gespeeld dat niet te stoppen lijkt.

Lees hier een fragment!

Valtonen_afbeelding_promobericht

Boekgegevens

Jussi Valtonen, Ze weten niet wat ze doen, vertaling: Annemarie Raas, Uitgeverij Signatuur, ISBN 978 90 5672 542 6 (€ 19,95)

Berichten gemaakt 5330

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven