Wie wordt de eerste Stripmaker des Vaderlands

Margreet de Heer, Maaike Hartjes, Robert van der Kroft Pieter Hogenbirk zijn genomineerd voor de eretitel van Stripmaker des Vaderlands. Dat werd vrijdag 7 juli bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. De genomineerden zullen de komende tijd campagne voeren om de functie te krijgen.

De Stripmaker des Vaderlands wordt de vaandeldrager van de stripmakers, het beeldverhaal en zal het medium strip in de volle breedte laten zien. Daar hoort ook bij dat er projecten en activiteiten ontwikkeld worden die de strip op de kaart zetten. En de Stripmaker des Vaderlands kan bij een gebeurtenis van nationaal belang een visie op de actualiteit in stripvorm geven.

Het initiatief voor de Stripmaker des Vaderlands is van Caroline van der Lee en Cok Jouvenaar en heeft in oktober vorig jaar de Stripcultuurbeurs gewonnen, een geldprijs van 4000 euro voor innovatieve projecten rondom de strip. Om te zorgen dat het niet bij een eenmalige actie blijft, maar dat het een blijvende functie wordt, is er een stichting opgericht om de Stripmaker des Vaderlands te ondersteunen.

Presentatie genomineerden
Tijdens een presentatie bij de Bijzondere Collecties van de UvA in Amsterdam deden de striptekenaars hun plannen uit de doeken. Robert van der Kroft wil vooral de cross-over zoeken tussen strips en andere kunstvormen, zoals hij dat ook al doet met het Cross Comix-festival. Maaike Hartjes wil de strip vernieuwen en het imago verbeteren. Pieter Hogenbirk wil dan weer samenwerking zoeken met bladen zoals de Linda, zodat je strips ook tegenkomt op plekken waar je die niet verwacht. Margreet de Heer, tot slot, wil de jeugd erbij betrekken door een junior hulpstripmaker aan te stellen.

De komende maanden zullen de vier kandidaten hun plannen onder de aandacht brengen om uiteindelijk de felbegeerde titel van Stripmaker des Vaderlands in de wacht te slepen. Het publiek beslist daarover mee, stemmen kan tot 30 september op www.stripmakerdesvaderlands.nl. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens het Stripfestival Breda op zaterdag 14 oktober.

Foto: Mariella Sormani

Berichten gemaakt 5324

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven