Werelds kerstdiner

De feestdagen komen er weer aan en er zijn weer genoeg mooie kookboeken uitgekomen om onder de kerstboom te leggen, maar natuurlijk ook om heerlijk uit te koken. De Goedheiligman heeft er bij mij drie in mijn schoen gedaan, zodat ik alvast aan de slag kan met een kerstdiner.

Door Sonja Wessels

Voor mijn driegangendiner heb ik gekozen voor een werelds tintje. Geen standaard kalkoen of konijn, maar gerechten uit andere streken om zo de kerstgedachte te verbeelden. Ook niet te moeilijk, zodat er meer tijd is om met elkaar door te brengen en geen al te grote boodschappen stress te hebben van tevoren.

Voorgerecht
Met Winterkost heeft tv-chef Jeroen Meus een fijn rechttoe rechtaan kookboek afgeleverd. Het boek is stoer, bijna vierkant, bevat sobere maar mooie fotografie, en de recepten zijn ongecompliceerd. Prima dus voor een voorgerecht.
Broccoli klinkt natuurlijk niet heel exotisch, maar Jeroen heeft er de Indiase snack bhaji’s mee gemaakt, aangevuld met een uienchutney. Een heerlijk makkelijk voorgerecht, want ook het maken van een kerstdiner moet wel een beetje ontspannen blijven. Eerst maak je de uienchutney met flink wat specerijen en terwijl die afkoelt, maak je het beslag en de inhoud van de bhaji’s. De broccoli wordt door gekruid kikkererwtenmeelbeslag gewenteld. Nog even in de olie, op een mooie schaal serveren en klaar.
Mocht je iets voor de kerstbrunch zoeken, dan bevat Winterkost ook nog een goede tip: huzarensalade met roggebrood. Wat is die lekker zeg! Maar wees gewaarschuwd, want nadat je dit geproefd hebt, lust je nooit meer een huzarensalade van de supermarkt.

Hoofdgerecht
Voor het hoofgerecht nam ik Wine Food van sommelier Dana Frank en chefkok Andrea Slonecker ter hand. Zij hebben zich laten inspireren door wijnen die volgens hen ideaal samengaan met de recepten in het boek. Bij elk gerecht staat eerst een uitleg over wijnen, gelardeerd met persoonlijke verhalen. Je leert bij het koken uit dit boek dus ook nog veel over wijn, wat weer handig is om je gasten mee te imponeren tijdens het diner.

De gerechten zijn allemaal prachtig in beeld gebracht. In eerste instantie viel mijn oog op het Vietnamese runderstoofgerecht Bo kho. Het voordeel van stoven is dat je het op kunt zetten en dan aan bijvoorbeeld de voorbereidingen van het dessert kunt beginnen. Het is echt een heerlijk gerecht, kruidig en zeer smaakvol, maar met de kerst wil het oog ook wat, dus deze werd het toch niet. Uiteindelijk kies ik als hoofdgerecht de langzaam gegaarde zalm met zwarte rijst en zoetzure komkommers. Dan blijf je toch in Aziatische sferen en het ziet er door de zwarte rijst, het sesamzaad en de reepjes nori prachtig uit. Je staat ook veel minder lang in de keuken. Ik was wel wat huiverig voor het krokante vel van de zalm, maar dat voegt echts iets toe.

Dessert
Na het veel bekroonde Vegarabia, waarin Greg en Lucy Malouf vegetarische gerechten uit het Midden-Oosten verzamelden, is er nu van dezelfde auteurs Suqar. Hierin staat dezelfde streek centraal, maar richten ze zich vooral op zoete gerechten, waaronder veel desserts. Het is echt een heerlijk kookboek om cadeau te doen, want het heeft een prachtige, kleurrijke vormgeving en hongerig makende foto’s.

Het viel nog niet mee om hier iets uit te kiezen voor het kerstdiner. Alles wordt zo liefdevol beschreven, terwijl de auteurs tegelijkertijd ook nog eens jeugdherinneringen ophalen, dat je echt alles wilt maken. Er staan zoveel bijzondere recepten in, die allemaal een perfecte afsluiting zouden kunnen zijn van het diner. Misschien dat ik daarom wel terugviel op een kerstklassieker: de tulband. Maar dan uiteraard geen standaardversie, want deze variant bevat frambozen en Griekse yoghurt met een glazuur van ahornsiroop. Om hem extra feestelijk te maken, kun je detulband natuurlijk rijkelijk versieren met verse frambozen en eetbare bloemen. Pas als je dit nagerecht gaat maken wel op dat je van tevoren niet teveel eet, want ik had verwacht dat hij door de yoghurt wat luchtiger zou zijn, maar het is best een stevige cake.

En dan nu lekker onderuit met ter afsluiting nog een glaasje wijn en misschien toch nog wat zachte droptoffees of chocolade-pruimentruffels of, of, of… het is tenslotte kerst!

Boekgegevens

Jeroen Meus, Winterkost. 75 recepten om een winter lang te genieten, Uitgeverij Manteau, 240 pagina’s (€ 19,99)
Dana Frank en Andrea Slonecker, Wine Food. Nieuwe ontdekkingen voor wijn-spijsbegeleiding, Karakter Uitgevers, 160 pagina’s (€ 27,99)
Greg en Lucy Malouf, Suqar. Desserts & zoet uit het Midden-Oosten, Uitgeverij Good Cook, 256 pagina’s (€ 29,95)

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie 3 december 2018.

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven