Vrouw voltooit ‘extreem leesexperiment’

Phyllis Rose, schrijfster van biografieën en essays, bevond zich in 2011 in een bibliotheek en kwam voor een bekend dilemma te staan: wat zal ik nu eens lezen? Als oplossing bedacht Rose dat ze een willekeurige plank zou kiezen in de bibliotheek en alle boeken in die kast zou lezen: een zogenaamd extreme reading-experiment.

Het is drie jaar geleden dat Phyllis Rose met het idee kwam dit experiment uit te voeren. Het was in de tijd na orkaan Irene. Rose ging naar de bibliotheek om een boek te zoeken dat haar was aangeraden door een vriend. Toen bleek dat dit boek over een storm ging, wilde ze het eigenlijk niet meer lezen. Als experiment bedacht ze dat het interessant zou zijn om een willekeurige plank te kiezen en daar alle boeken van te lezen. Het feit dat ze met zoveel auteurs en boeken nog niet bekend was, maakte haar enthousiasme alleen maar groter.

Bij het kiezen van een plank had Rose wel een aantal eisen. De rij boeken moest niet één, maar meerdere schrijvers representeren. De boeken zelf moesten een mix zijn van hedendaagse en oude literatuur, waarvan één boek een klassieker moest zijn die ze altijd al had willen lezen. Rose koos uit tweehonderd mogelijke planken de LEQ-LES plank. Deze plank bevatte onder andere werken van Rhoda Lerman, Lisa Lerner, Etienne Leroux en Margaret Leroy. Over elk boek heeft Phyllis Rose een essay geschreven, waarin ze niet alleen praat over haar ervaring met het boek, maar ook over de carrière van de auteur en hoe vrouwen gerepresenteerd worden in boeken uit verschillende tijden. Deze essays zijn terug te lezen in de bundel The Shelf: Adventures in Extreme Reading.

Bron: The guardian
Foto: icp.org

Berichten gemaakt 5330

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven