Volgens deskundige Patricia Bender kunnen we niet langer naar de overheid wijzen. Het is nu aan de burger zelf. Geen extra geld van de overheid. Maar extra inzet en betrokkenheid van de burger. Een boek om de burger in beweging te zetten.
Onze nieuwe wereld zal een samenleving zijn waar sociale verbanden belangrijk zijn, een samenleving waar we allemaal een bijdrage aan kunnen leveren. In deze samenleving zullen we langer, gezonder en gelukkiger leven. Onze levensstijl is dus van grote invloed op ons leven. Moeten we drie keer per week naar de sportschool of yoga doen? Moeten we biologisch vlees eten of tofu? Moeten we voedingssupplementen nemen? Geen suiker of weinig suiker? En hoe zit het met hormonen? Een doel in je leven hebben? Bezig zijn met spiritualiteit? Maakt het uit hoe we omgaan met anderen? Voor ouder wordende ouders is het goed om dicht bij hun kinderen te wonen: het geeft ongeveer vier tot zes jaar extra levensverwachting. Een onderzoek wijst ook uit dat het eveneens goed is voor de kinderen in die families, die hebben lagere sterftecijfers en minder ziektes. Dat noemen we het ‘oma-effect’.
Ten zuiden van Tokio, in de Okinawa-archipel, daar is de levensverwachting het hoogst in de wereld. Hier vinden we de oudst bekende vrouwelijke populatie. Zij hebben al bereikt wat wij willen: ze leven lang, en overlijden meestal in hun slaap, heel snel. Veel minder darm- en borstkankergevallen en veel minder hart- en vaatziekten. Wat doen ze? Een plantaardig dieet, met veel kleurrijke groenten. Ze eten ongeveer achtmaal zoveel tofu als elders. Belangrijker dan wat ze eten is hoe ze eten. Ze hebben allerlei maniertjes waardoor ze niet te veel eten. We weten inmiddels dat sociale isolatie erg slecht is voor je gezondheid en geluk. Ideaal zou zijn als je zou opgroeien in een systeem waar je automatisch een half dozijn vrienden zou hebben die je hele leven bij je blijven. Dan wordt van je verwacht dat je je geluk deelt en als dingen verkeerd gaan, als kinderen ziek worden of ouders sterven, dan is er altijd iemand om je op te vangen. Wij hebben ons leven in tweeën gedeeld, je hebt je werkzame leven, waarin je productief bent en als je 67 wordt dan ga je, of je nu wilt of niet, met pensioen. In vele van deze landen kennen ze geen pensioen, zolang je kan lever je een bijdrage. Daarmee heb je een ‘reden om ‘s morgens op te staan’. Je leven is betekenisvol en jouw bijdrage doet er toe.
Wat de onderzochte gebieden gemeen hebben is een aantal kleine gewoontes in levensstijl die ze op een rituele manier volgen gedurende het grootste deel van hun leven. Ongeacht hoe druk ze het hebben, hoe gestrest ze zijn op hun werk, of waar ze hun kinderen naartoe moeten rijden, nemen ze rust, voor zingeving, voor hun sociale netwerk en om te wandelen in de natuur.
En de kracht hiervan is dat het niet af en toe gebeurt, ze doen het elke week, een leven lang.
Boekgegevens
Patricia Bender, Hoera! We gaan bezuinigen. Leven op eigen kracht, uitgeverij Paris Books, ISBN 978 90 818 8807 3 (€ 17,50). Verschijningsdatum: 19 december 2014.
Dit boekfragment verscheen eerder in de Boekenkrant, editie december 2014.