‘Voor ieder wat wils’ op de Nationale Onderwijstentoonstelling

Ook dit jaar kon onderwijzend Nederland naar Utrecht afreizen voor de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT). Tijdens dit gigantische evenement in de Jaarbeurs deden bezoekers vorige week inspiratie op voor hun eigen lespraktijk. Waar onderwijs is, zijn ook boeken te vinden. Daar ging Janneke als redacteur van De Boekenkrant op de openingsdag van de NOT dan ook naar op zoek.

‘Voor iedereen is een boek te vinden.’ Daarvan is schrijver en Kinderboekenambassadeur Jan Paul Schutten heilig overtuigd, vertelt hij tijdens een lezing op de NOT.
Mensen zijn volgens hem verslaafd aan verhalen, in welke vorm dan ook. Van anekdotes en roddels tot films en strips. ‘We leven in een verhaalcultuur,’ aldus Schutten. ‘Voor een kind dat niet van fictieve verhalen houdt, zijn daar altijd nog de informatieve boeken die uitkomst kunnen bieden. Er zit altijd wel een informatief boek bij over een onderwerp waar het kind zich voor interesseert.’
Soms doen kinderen zichzelf en anderen ook verbazen met het boek dat ze kiezen. Schutten geeft als voorbeeld een jongen die aanvankelijk niet van lezen hield en ook niet echt een grote interesse had in een bepaald onderwerp. Toch ging hij met een dichtbundel van Hans Hagen naar huis. De gedichten fascineerden hem, omdat hij liedjes voor zijn eigen band schreef. ‘En gedichten zijn net zoiets als songteksten, maar dan zonder muziek,’ had de Kinderboekenambassadeur hem uitgelegd. Dat is nog eens een leuke anekdote!

In ‘De Kinderboekenstraat’ zijn bij de stands van verschillende uitgeverijen de meest uiteenlopende jeugdboeken te vinden voor alle leeftijden. Van prentenboeken voor de allerkleinsten tot YA-verhalen voor middelbare scholieren. Ik maak kennis met illustrator Gitte Spee bij de stand van Uitgeverij Memphis Belle, die ter plekke laat zien hoe ze illustraties voor kinderboeken maakt. Tot slot bezoek ik Uitgeverij Lemniscaat, waar onze kranten te vinden zijn! De Boekenkrant sluit naar mijn idee volledig aan bij de visie van Jan Paul Schutten: boeken in de breedste zin van het woord worden hierin besproken,en er is voor ieder wat wils.

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven