Vingers van marsepein – Rascha Peper

Door Paula Groot

Het contrast tussen de twee werelden is groot. Benjamin surft veel op internet, op zoek naar informatie over Sint-Petersburg, waar hij binnenkort heen zal gaan. In Bregtjes wereld overheerst het geloof in God en er is veel bijgeloof. Zo heeft ze regelmatig ruzie met haar buurmeisje Haesje over de ledematen die bij Ruysch op sterk water staan. Bij Haesje thuis denken ze dat de geesten van de mensen niet tot rust komen als niet alle handen en voeten in het graf liggen.
Het is grappig om bepaalde gebeurtenissen in allebei de werelden tegen te komen en erachter te komen hoe ze elkaar aanvullen. Zo vertelt Ruysch Bregtje over het bezoek van de Russische tsaar Peter en hoe bijzonder de tsaar zijn preparaten had gevonden. Een paar hoofdstukken later komt Benjamin erachter dat dezelfde tsaar later Ruysch’ hele collectie heeft gekocht.
Als je een grote fantasie hebt en je je altijd levendig voorstelt wat je leest, dan is Vingers van marsepein misschien niet al te fris. Afgehakte lichaamsdelen zijn voor Bregtje heel normaal en Benjamin vindt baby’s met twee hoofden of met drie ogen die hij in een museum in Sint-Petersburg ziet reuze interessant. Voor iedereen die daar geen problemen mee heeft is de roman van Rascha Peper een aangenaam en leerzaam boek, vol liefde en problemen die horen bij het volwassen worden.
Rascha Peper, Vingers van marsepein, Nieuw Amsterdam, ISBN 978 90 468 0382 0 (€ 18,50)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven