Verdriet heeft een smaak

Justin Denbe en zijn vrouw en dochter worden in het holst van de nacht ontvoerd uit hun goed beveiligde villa in Back Bay. Niemand heeft wat gehoord of gezien en er wordt geen losgeld geëist. Denbe Constrution, Justins financieel zeer succesvolle bouwbedrijf, schakelt de hulp in van Tessa Leoni, een privédetective uit New Hampshire. samen met politieagent Wyatt Foster probeert ze achter de motieven van de daders te komen.

Denbe Construction blijkt een bedrijf te zijn vol geheimen, waar maar weinigen hun mond over open durven te doen. Ondertussen wordt de familie Denbe opgesloten in een verlaten gevangenis en gedwongen om de problemen in hun gezin onder ogen te zien. Langzaam bereiken de spanningen een hoogtepunt. Wanneer het gezin eindelijk hun vrijheid in zicht heeft, blijkt dat het gevaar uit een andere hoek komt dan iedereen had verwacht.

[quote]De strijd binnen het gezin maakt de strijd tegen het kwaad steeds moeilijker.[/quote]

Lisa Gardner is een Amerikaanse schrijfster, vooral bekend van haar thrillers The Next Accident en The Killing Hour. Het is duidelijk dat ze het thrillergenre goed kent en grondig onderzoek heeft gedaan naar het politiedepartement van New Hampshire. Ze wisselt stukken over het politieonderzoek af met de situatie van het ontvoerde gezin. Het onderzoek loopt altijd een stapje achter, waardoor er geen belangrijke details worden verklapt. Verder besteedt Gardner veel tijd aan het omschrijven van de relaties tussen agenten van verschillende instanties, zoals de lokale politie en de FBI. Hoewel dit interessant is, doet de soms overbodige informatie flinke afbreuk aan de spanning. Ook de informatie wat betreft de kidnapping wordt door de politieagenten eindeloos herhaald.

De ontvoering van de familie Denbe wordt wel genadeloos spannend beschreven. Gardner beschrijft de innerlijke strijd van de gezinsleden met hartverscheurende eerlijkheid. Libby, Justins vrouw, is kapot van verdriet en verslaafd aan pijnstillers omdat haar man vreemdgaat. ‘Verdriet heeft een smaak. De vraag is welke smaak het voor jou heeft,’ vertelt ze in de eerste regel van het boek. Haar gedachtegang vloeit onderbroken door, als een stream of conciousness waarbij je haar diepste geheimen leert kennen. De strijd binnen het gezin maakt de strijd tegen het kwaad steeds moeilijker. Het lijkt alsof de romance tussen detective Tessa en politieman Wyatt er is om het verhaal een beetje luchtig te houden.

Je hoeft niet van thrillers te houden om Aangeraakt te waarderen. Gardner schrijft in een stijl die nooit uit de mode raakt, en dat geldt ook voor haar boeken.

Opmaak 1

Boekgegevens

Lisa Gardner, Aangeraakt, Uitgeverij De Bezige Bij, vertaling: Els Franciekeler, ISBN 978 90 234 8680 0 (€ 18,90)

Foto: Philbrick Photography

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie oktober 2014.

Berichten gemaakt 5328

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven