De andere kant van Aimee de Jongh

Het zal je maar gebeuren. Je wacht met je bestelbusje bij een spoorwegovergang en ziet hoe een vrouw het spoor oploopt en zich door de naderende trein laat overrijden. Het overkomt Simon, hoofdpersoon in De terugkeer van de wespendief.

Naar De terugkeer van de wespendief, de eerste graphic novel van Aimée de Jongh, werd al geruime tijd uitgekeken. Ondanks haar jonge leeftijd, vijfentwintig jaar, heeft De Jongh al een indrukwekkende staat van dienst Vrijwel sinds zij op zeventienjarige leeftijd debuteerde met Aimée TV wordt ze beschouwd als één van de grootste talenten op het gebied van strip en animatie van het moment. De Jongh is vooral bekend van Snippers uit Metro, waarmee ze in de voetsporen trad van tekenaars als Floo de Goede en Barbara Stok, die belevenissen uit hun eigen leven verwerken in korte humoristische strips. In De terugkeer van de wespendief laat zij zich van een andere kant zien.

In zwart-wit vertelt De Jongh het verhaal van boekhandelaar Simon, die na het incident bij de spoorwegovergang zichzelf niet meer is. De gebeurtenis roept herinneringen op aan het tragische lot van zijn vroegere schoolvriendje, waarover hij zich altijd schuldig is blijven voelen. Simon keert steeds meer in zichzelf, verwart heden en verleden en zijn vrouw weet zich geen raad meer met hem. Dan ontmoet hij het meisje Regina. Zij helpt hem bij het opruimen van de voorraad van zijn boekwinkel, die moet sluiten, en geeft hem weer zin om te leven.

De terugkeer van de wespendief is een somber meeslepend verteld verhaal. Aimée de Jongh hanteert een manier van tekenen en vertellen die sterk zijn beïnvloed door manga, Japanse stripkunst. Ze combineert realistische met meer karikaturaal getekende elementen. Handen geeft ze bijvoorbeeld heel realistisch weer, terwijl ogen vaak niet meer zijn dan een stip of een streepje. Een andere typisch Japanse invloed is het werken met ‘stilte’, pagina’s waarop niet gesproken wordt.

Met De terugkeer van de wespendief heeft Aimée de Jongh één van de beste graphic novels gemaakt van eigen bodem. Het verhaal is gelaagd, de tekenstijl sluit er naadloos op aan, vertelritme en perspectief kloppen, heden en verleden worden knap afgewisseld en het verhaal heeft een verrassend slot.

Wespendief

Boekgegevens

Aimee de Jongh, De terugkeer van de wespendief , Uitgeverij Oog & Blik, ISBN 978 90 549 2440 1, (€ 24,90)

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven