Uitreiking prijzen beste kinderboeken tijdens groot boekenfeest

Langlopende boekenseries doen het nog altijd goed bij kinderen. Zondag 21 juni werd in het Kinderboekenmuseum in Den Haag bekend gemaakt dat Fantasia IX: De fenomenale reis en Het leven van een loser. Gedumpt door kinderen zijn gekozen tot de beste boeken van het afgelopen jaar.

kinderboeken2De Nederlandse Kinderjury is de publieksprijs voor kinderboeken. Van 4 maart tot en met 20 mei 2015 konden kinderen via internet stemmen op hun favoriete boek. Vijf boeken in de categorie van zes tot negen jaar en vijf boeken in de categorie van tien tot twaalf jaar maakten uiteindelijk kans op de felbegeerde prijs.
Doel van de Nederlandse Kinderjury en de Kinderboekenparade is zo veel mogelijk kinderen kennis te laten maken met kinderboeken en hen aan te zetten tot meer én kritisch lezen.

De bekendmaking van de winnaars gebeurde zondag onder grote belangstelling van schrijvers, illustratoren, uitgevers en vooral heel veel jeugdige boekenlezers. De Senaat, bestaande uit kinderen uit alle provincies, reikte de prijzen uit. In de categorie zes tot en met negen jaar bleek Fantasia IX: De fenomenale reis van het fictieve personage Geronimo is het populairst. De boekenreeks rond de gelijknamige hoofdpersoon, Geronimo Stilton viel al eerder in de prijzen. Stilton is het pseudoniem voor het Italiaanse schrijverscollectief achter de kinderboeken. In de categorie tien tot en met twaalf jaar kreeg het boek Het leven van een loser. Gedumpt van de Amerikaan Jeff Kinney de meeste stemmen.

De Senaat reikte ook in elke categorie een pluim uit. In de categorie van zes tot negen ging die naar Superjuffie in de soep van Janneke Schotveld. Niki Smit kreeg de pluim in de categorie van tien tot twaalf voor 100% Coco. Parijs. Alle bekroonde boeken zijn een deel van een serie. Het lezen van series is blijkbaar nog altijd populair.

kinderboeken1De prijsuitreiking en daaropvolgende gezellige borrel was een feestelijke afsluiting van een zeer geslaagde Kinderboekenparade, een festival in en rondom het Kinderboekenmuseum, waarbij boeken en schrijvers centraal staan. De hele dag konden kinderen hun favoriete schrijvers en tekenaars ontmoeten: van Tosca Menten en Jacques Vriens tot Mylo Freeman, Edward van de Vendel en tweevoudig Gouden Griffel-winnaar en auteur van het Kinderboekenweekgeschenk Simon van der Geest. Ook konden ze de nieuwste e-books en literaire apps testen in het MediaLab, met echte graffiti-artists een mega-muurschildering maken en wegdromen bij de prachtigste verhalen.

 

Kinderboekenjury

Boekgegevens

  • Geronimo Stilton, Fantasia IX: De fenomenale reis, vertaling Loes Randazzo, Uitgeverij De Wakkere Muis, ISBN 978 90 589 3008 8 (€24,95)
  • Jeff Kinney, Het leven van een loser. Gedumpt, vertaling Hanneke Majoor, Uitgeverij De Fontein, ISBN 978 90 261 3638 2 (€14,99)
  • Niki Smit, 100% Coco. Parijs, Uitgeverij De Fontein, ISBN 978 90 261 3737 2 (€13,99)
  • Janneke Schotveld met illustraties van Annet Schaap, Superjuffie in de soep, Uitgeverij Van Holkema & Warendorf, ISBN 978 90 003 2685 3 (€13,99)

 

Berichten gemaakt 5330

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven