Column: Terugblik 15 jaar Boekenkrant

De passie van de boekhandelaar inspireert!

Zo, vijftien jaar Boekenkrant. Het is voorbij gevlogen. Nu is de Boekenkrant verkrijgbaar via 180 boekhandels en werken we met tientallen uitgeverijen structureel samen. Wellicht nog belangrijker, we krijgen veel waardering en complimenten van lezers, die de Boekenkrant iedere maand weer graag lezen. Daar ben ik heel dankbaar voor. En voor het team telkens zorgt voor een prachtige nieuwe krant! Ook mag de steun van uitgevers die wij al jaren mogen ontvangen niet onvermeld blijven. Als we toch bezig zijn, iedere maand een nieuwe editie, dat is echt een teamprestatie. Niet alleen de redactie, maar ook de drukker, distributeur, abonnementenbeheer, hartelijk dank!

Even vijftien jaar terug. Ik werkte destijds met Siebe Huizinga aan verschillende projecten, dat smaakte naar meer. We hebben best heel wat meegemaakt samen. (Dankjewel, Siebe.) We werden ergens lang geleden door Robert Schuurmans, destijds directeur van Uitgeverij Kosmos, gevraagd om een Jamie Oliver-krant te maken. Dat is uiteindelijk de Kookkrant geworden, want ons voorstel om andere auteurs mee te laten liften op het succes van Jamie Oliver vond Robert wel een goed idee. En niet snel daarna kwamen we in gesprek met Hubert van Belois, destijds verantwoordelijk voor de boekenformule van Retail Development Company, genaamd BoekenPartners. Met hem kwamen we in gesprek over een krant waarin boeken centraal stonden, speciaal voor de boekhandels die aangesloten waren. Hubert, de boekhandels en de lezers waren heel enthousiast. Helaas kreeg hij bij zijn collega de handen niet op elkaar. Gedoe. Maar toen hadden Siebe en ik niet lang de tijd nodig om een knoop door te hakken: de Boekenkrant was geboren! In februari 2007 verscheen het eerste nummer. Wat begon als een tweemansteam is nu uitgegroeid tot een team van meer dan dertig medewerkers, freelancers en vrijwilligers onder leiding van hoofdredacteur Mirjam Mulder. Ik ben iedere dag weer dankbaar om van dit team deel uit te mogen maken.

Het is een voorrecht dat we al vijftien jaar lang lezers mogen helpen om een boek te vinden dat bij hen past. We willen zo graag geloven dat we daarmee de wereld een beetje mooier maken. En die zoektocht van de lezer begint vaak in de fysieke boekhandel, de plek waar de Boekenkrant gratis is op te halen. De passie van de mensen die bij boekhandels werken, inspireert ons iedere maand weer om een editie van de Boekenkrant te maken.

Vol vertrouwen zien we de toekomst tegemoet. Ook voor wat betreft de Boekenkrant. Want optimisme is een plicht. En dat is makkelijk vol te houden dankzij de energie die we van iedereen met wie we samenwerken krijgen. Voor de boekhandels en uitgevers waar we nog niet mee samenwerken: ik heet jullie graag van harte welkom voor een open gesprek. En mijn laatste woord wil ik graag wijden aan de persoon waar het allemaal om gaat: de lezer.

Jan Louwers
Uitgever Boekenkrant
jan@boekenkrant.com

Deze column verscheen eerder in de Boekenkrant, editie december 2021.

Berichten gemaakt 5328

Eén gedachte over “Column: Terugblik 15 jaar Boekenkrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven