Stripblad Pep heeft eigen tentoonstelling én boek

In 1962 werd het stripblad Pep opgericht, speciaal voor jongeren. Nu, ruim vijftig jaar later, wijdt Museum Meermanno in Den Haag een tentoonstelling aan dit bijzondere blad.

In het museum zijn vele nummers van Pep te zien en originele tekeningen die in het tijdschrift verschenen. Zo was op de cover van de allereerste Pep te zien hoe Mickey Mouse en Kuifje elkaar de hand schudden onder de kop: ‘Mickey en Kuifje in Pep’. Naast een overzicht van de tekeningen die in Pep verschenen, geeft de tentoonstelling ook een inkijk in de jeugdcultuur in de jaren zestig en zeventig, aan de hand van artikelen over popmuziek, posters, knip- en plakpagina’s en een brievenrubriek, die eveneens in het tijdschrift stonden.

Werden in het begin vooral verhalen en tekeningen overgenomen uit buitenlandse bladen, in de loop der jaren stonden er steeds meer bekende Nederlandse tekenaars in Pep, waaronder Thé Tjong-Khing, Dick Matena en Daan Jippes. Omdat het blad vele jonge tekenaars hielp een carrière in de stripwereld op te bouwen, groeide Pep uit tot het belangrijkste Nederlandse striptijdschrift.

In 1975 hield Pep op te staan: het werd met Sjors samengevoegd tot het nieuwe stripblad Eppo. Het ontstaan en de ontwikkeling van Pep zijn beschreven door Ger Apeldoorn in het boek De jaren Pep, waaruit hier een fragment is te lezen.

De tentoonstelling is nog te zien tot 24 augustus 2014. Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling.

Museum Meermanno
Prinsessegracht 30
2514 AP Den Haag

Boekgegevens

Ger Apeldoorn, De jaren Pep, Uitgeverij Don Lawrence Collection, ISBN 978 90 888 6143 7 (€ 24,95)

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven