Simon van der Geest: ‘Vroeger wilde ik uitvinder worden!’

Simon van der Geest is de schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk: Per ongelukt! Voor BKJunior vertelt Simon hoe het is om schrijver te zijn.

Per ongelukt! gaat over Ro. Zijn moeder zit in de gevangenis vanwege de diefstal van een bijzonder boek uit het Museum voor Bijna Briljante Uitvindingen. Maar Ro gelooft er niets van. Zijn moeder is onschuldig! Daarom bedenkt hij met zijn vrienden Archie en Lela een plan om haar te bevrijden.

Je boek staat vol gekke uitvindingen. Heb je zelf ook wel eens een uitvinding gedaan? ‘Jazeker! Toen ik 7 of 8 jaar was wilde ik graag uitvinder worden, net zoals Archie in Per ongelukt!. Ik haalde apparaten uit elkaar om te zien hoe ze werkten. Een van mijn eigen uitvindingen was een apparaat waarmee je naar elkaar kon seinen. Dat gebruikten mijn broertje en ik om ’s nachts stiekem contact met elkaar te maken.’

9 Simon van der Geest (c) Chris van HoutsWaar schrijf je het liefst? ‘In een kamer bij mij thuis. Ik zit het liefst voor het raam, dan kan ik naar buiten kijken en een beetje dromen. Ik kijk uit op een oude begraafplaats.’

Staat er nog iets speciaals in je kamer? ‘Er staan veel boeken, zodat ik af en toe kan kijken hoe andere schrijvers het doen. Ik heb ook een kleine insectenverzameling. Verder staan er prikborden met kaartjes. Daar staat het verhaal op waar ik mee bezig ben. Ik gebruik de kaartjes bijvoorbeeld om de volgorde van de hoofdstukken te veranderen. Zo probeer ik uit wat het beste werkt.’

Heb je altijd zin om te schrijven? ‘Ja. Soms gaat het schrijven helemaal vanzelf, maar andere keren moet ik even bedenken hoe ik ga beginnen.’

Wanneer heb je de beste ideeën? ‘Wist ik het maar! Soms loop ik over straat of in een museum als ik een briljant idee krijg. Of ik word ’s nachts wakker met een verhaal in mijn hoofd. Voor Per ongelukt! keek ik op tv naar een programma over moeders die in de gevangenis zitten. Toen vroeg ik me af hoe dat voor hun kinderen zou zijn.’

Van welke schrijver heb je het meest geleerd? ‘Van David Almond. Hij kan heel goed een wereld beschrijven die net echt is, maar toch gebeurt er altijd iets magisch. Het kan niet echt, maar je gelooft het toch.’

Heb je nog tips voor kinderen die ook een boek willen schrijven? ‘Laat je verhaal lezen aan andere kinderen of aan volwassenen. Vraag wat zij van jouw verhaal vinden. Wat vinden zij mooi en spannend? Zelf laat ik mijn boeken ook altijd lezen aan kinderen vlak voordat ze af zijn. Vaak verander ik mijn verhaal nog een beetje door wat zij zeggen.’

9 Cover Per ongelukt!

Het Kinderboekenweekgeschenk is jaarlijks tijdens de Kinderboekenweek verkrijgbaar in de boekhandel, bij aankoop van ten minste € 10,00 aan kinderboeken.

Foto: Christ van Houts

Dit interview verscheen eerder in de BKJunior, editie oktober 2015

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven