Een gouden tip voor jeugdboekenschrijvers: wil je weten of kinderen je boeken spannend vinden? Kijk dan naar hun oren! Onderzoek van Stichting Lezen en Havas Worldwide Brussels toont namelijk aan dat kinderen rode oren krijgen wanneer ze een spannend boek lezen.
De twee organisaties startten met dit onderzoek naar aanleiding van de Jeugdboekenweek die van 15 tot 30 maart in België gehouden wordt en die als thema ‘Gevaar’ heeft. Om vast te stellen hoe kinderen reageren op spannende en gevaarlijke boeken, verstopten twee onderzoekers eerst een 3D-camera en een warmtecamera in de bibliotheek van Sint-Niklaas, waar het experiment plaatsvond. Deze twee instrumenten waren bedoeld om temperatuur, hartslag en beweging van de deelnemende kinderen te meten. Vervolgens namen zes kinderen tussen de 9 en 12 jaar één voor één plaats op een stoel, waar ze zowel spannende als minder spannende fragmenten lazen uit enkele Jeugdboekenweek-boeken.
Wat bleek? Wanneer de kinderen een spannend fragment lazen begon hun hart sneller te kloppen en ging hun temperatuur omhoog, waardoor hun oren rood kleurden. Sofie Dewulf van Stichting Lezen zegt verrast te zijn door de resultaten, die toch een aantal voorzichtige indicaties geven. ‘Het zou zeer interessant zijn om meer diepgaand onderzoek uit te voeren, dat de effecten van lezen onder de loep neemt.’ Onderzoeker Jonathan Berte wil echter nog geen al te haastige conclusies trekken: ‘We leiden uit de beelden af dat er wellicht een grotere bloedtoevoer is naar de hersenen bij wie iets spannends leest. Maar om daar zeker van te zijn, is er uitgebreider onderzoek nodig.’
Honderd procent zekerheid is er dus nog niet, maar tot die tijd kan het voor jeugdboekenschrijvers geen kwaad om de oren van kinderen als graadmeter te gebruiken. Worden ze niet rood? Dan moet je misschien nog maar even verder schrijven!
Ik heb ook volwassenen gezien die rode oren kregen toen ze mijn erotische thriller ‘Mijn Monster’ lazen. Rood is significant voor spanning en opwinding. Het bloed kruipt waar het gaan kan en het meest nodig is. Dat gebeurt op alle leeftijden, maar als reactie op sterk verschillende inhouden.