Recensie: Onmacht

Sarah Bovens werkt in Den Haag als speechschrijver van minister van Beurzen. Sinds het verlies van haar zoontje probeert ze haar leven weer op de rit te krijgen. Als ze de kans krijgt om voor een fameus spreekvaardigheidsbureau een driedaagse cursus te volgen, grijpt ze die met beide handen aan. Maar het chique instituut herbergt ook een groot geheim.

Door Famke Prins

In Onmacht, het debuut van Yvonne Doorduyn, lopen er verschillende verhaallijnen door elkaar die elk een lijntje hebben met de Haagse politiek: aan de ene kant volgen we het hoofdpersonage Sarah Bovens, speechschrijver van de minister van Binnenlandse Zaken. Ze volgt een cursus bij de charmante Jasper Uitdewilligen, die de meest invloedrijke mensen van Nederland traint,maar komt er al snel achter dat bij het instituut iets niet helemaal in de haak zit. Ze wil hier niet over zwijgen, maar dan gaat er iets finaal mis. Aan de andere kant kijken we mee met Boris, politiek verslaggever bij de Volkskrant. Hij volgt alle activiteiten in het Binnenhof op de voet.
Al vrij snel wordt het heftige ongeluk omschreven waaraan Felix, het zoontje van Sarah, is overleden. Een verschrikkelijke gebeurtenis die wel even binnenkomt. Doorduyn weet het verdriet van de familie op een mooie maar kwetsbare manier neer te zetten. De ouders proberen elk op hun eigen manier met het grote verdriet om te gaan: een persoonlijk en kwetsbaar kijkje in het leven tussen de spanning en politieke intriges door.

‘Het ging goed, Felix’ verjaardag “vieren”. Het was opnieuw een loodzware dag, op sommige momenten had ik het weer uitgeschreeuwd van verdriet. Maar het was goed. Zelfs mijn onrust over de gebeurtenissen bij Uitdewilligen had ik weten te parkeren. Vanavond, als Vera in bed lag, zou ik alles aan Lars vertellen.’

Ondanks dit zware onderwerp is het boek verder vrij luchtig geschreven. Doorduyn maakt op een leuke manier gebruik van sprongen in de tijd en perspectieven. Zo komen we langzaamaan te weten wat er precies op het befaamde instituut gebeurt, waar zelfs de minister-president zijn spreekvaardigheid weleens bijschaaft. Er hangt mysterie in de lucht, en dat maakt dat je nieuwsgierig genoeg bent om door te lezen tot het einde. Voor een ervaren thriller-lezer komt het einde wellicht niet helemaal als een verrassing, maar desondanks is het een vermakelijk verhaal. Een leuke afwisseling met de korte en vlot geschreven hoofdstukken zijn de nieuwsberichten, geschreven door Boris, die ons op de hoogte houdt van het laatste nieuws uit Den Haag. 
Doorduyn is zelf ook speechschrijver bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daarvoor was zij werkzaam als woordvoerder van de minister en is ze ook journalist geweest bij de Volkskrant als politiek verslaggever. In Onmacht krijgen we met haar thrillerdebuut een kijkje in de keuken van de Nederlandse politieke intriges.

Boekgegevens

Yvonne Doorduyn, Onmacht, Uitgeverij Ambo|Anthos, 336 pagina’s (€ 20,00)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juni 2020.

Berichten gemaakt 5307

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven