Recensie: Niets is wat het lijkt en alles is een strijd 

De mayday van F-16-piloot luitenant Ylva Nordahl vindt plaats als zij, samen met majoor John Evans, wordt neergeschoten door een Russische piloot. Ze redden zichzelf met hun schietstoel en wat volgt is een barre tocht door sneeuw en ijs om in veiligheid te komen. Ondertussen nemen de spanningen tussen het Westen en Rusland toe en dreigt de Derde Wereldoorlog. Mayday is het spannende thrillerdebuut van Grethe Bøe.  

Door Gerda Visser 

Tijdens de NAVO-oefening Exercise Arctic Blizzard wordt de F-16 van Ylva Nordahl en John Evans achtervolgd door Igor Serkin in een Russische Fullback. De beide vliegtuigen raken elkaar waardoor de F-16 het contact verliest met de basis. Igor krijgt de opdracht de F-16 uit de lucht te schieten. De F-16 stort neer op een buitenwijk van de stad Apatity, op een verpleeghuis en een flatgebouw. ‘Verkoolde patiënten en burgerslachtoffers met brandwonden brachten de gemoederen aan beide zijden van de grens tot het kookpunt’. Ylva en John redden zichzelf met hun schietstoel en belanden in de Arctische toendra tussen Noorwegen en Rusland. Ylva, dochter van een Samische vrouw, weet waar ze zijn en denkt de weg te weten naar de Noorse grens. Ze laat zich leiden door het weer en de verhalen van haar moeder: ‘Volgens de Samische mythologie is dat de reus Kuiva. Ze dachten dat hij in deze berg woonde.’ 
In de tussentijd breekt zowel in de westerse wereld als bij de Russen de hel los, want wie is de hoofdschuldige aan het drama met de F-16 en de Fullback? Beschuldigingen, fake news en complottheorieën vliegen heen en weer om de schuld vooral bij de ander te leggen. ‘(…) die idioten bij QAnon die dachten dat het verhaal over het NAVO-vliegtuig fake news was, dat openbaar was gemaakt door een bende elitaire, pedofiele, de duivel aanbiddende cultuurmarxisten die in het geheim de wereld bestuurden.’ Degenen die de waarheid weten, worden vakkundig buiten spel gezet. Storm, de vriend van Ylva en een beroepsmatige hacker bij de Noorse defensie, ontdekt steeds meer over betrokkenen bij de hele situatie en probeert met die informatie Ylva uit handen van de Russen te houden.  
Grethe Bøe bewijst in haar debuutroman dat je ook zonder een speurende rechercheur een spannende thriller kunt schrijven. In korte trefzekere hoofdstukken krijg je steeds meer te weten over wat er gebeurd is en over de verschillende personages, van de narcistische president van Rusland en de bedachtzame secretaris-generaal van de NAVO. Het verhaal lijkt angstaanjagend veel op de huidige situatie in Europa. Een oorlog is dichterbij dan je denkt en wat doe je om hem te voorkomen? De filmrechten voor het boek zijn verkocht en de opnames beginnen eind van dit jaar. Ik weet niet of ik erheen durf! 

 Grethe Bøe, Mayday, vertaling: Janke Klok en Kim Snoeijing, Uitgeverij Volt, 303 pagina’s (€ 18,99) 

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juli 2022.
Benieuwd geworden? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht.

Berichten gemaakt 5330

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven