Recensie: Hup Herman!

In het nieuwe prentenboek Hup Herman! van Yvonne Jagtenberg speelt Herman het hangbuikzwijn een overtuigende hoofdrol, zowel in de tekeningen als in de tekst.

Door Gerda Visser

In het nieuwe prentenboek Hup Herman! van Yvonne Jagtenberg, winnares van het Gouden Penseel 2019, speelt Herman het hangbuikzwijn een overtuigende hoofdrol, zowel in de tekeningen als in de tekst. Als hij genoeg heeft van de eeuwigdurende strijd van de kippen en de haan wie het eerste is, besluit hij ze eens een poepie te laten ruiken. Hij gaat rennen: hij holt de kippen omver, haalt de krant, rolt door het zand en sjokt uiteindelijk moe weer naar huis. Hij komt net aan als de nieuwe dag begint en de haan  wakker wordt. En wie is dan de eerste?

Door de mooie waterverftekeningen word je een beetje verliefd op Herman, maar ook de paniekerige kippen zijn fantastisch. Leerzaam is het boek ook: je kunt een mooi gesprek voeren met kinderen vanaf vier jaar over het belang van winnen, ergens goed in zijn. Of juist niet.

Mijn buurmeisje van twee vond de tekeningen mooi, maar ging daarna snel weer naar buiten. Ze had net ontdekt dat ze ook achteruit kon lopen. Daar was ze goed in. De béste eigenlijk!

Boekgegevens

Yvonne Jagtenberg, Hup Herman!, Uitgeverij Rubinstein, 32 pagina’s (€ 14,99)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie februari 2020.

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven