Na het succes van De magische apotheek-serie, is Anna Ruhe aan een nieuwe betoverende wereld begonnen. Maxi van Fluks is een wensfee die vanwege het overtreden van een aantal feeënregels goede daden moet doen voor de persoon die ze uitkiest. Paula, die de fee uit een speciale groene fles heeft bevrijd, is de uitverkorene. Gaat dat wel goed?
Door Selma Oueddan
Het verhaal wordt vanuit Paula’s perspectief verteld. In eerste instantie is ze dolblij met haar fee, totdat ze er langzaamaan achter komt dat Maxi niet al haar krachten kan gebruiken. Verder pakken Maxi’s goede bedoelingen niet altijd even goed uit. Zo tovert de fee Paula’s arm midden in de les omhoog, met als reden: ‘Jij wijst namelijk nooit naar het plafond, zoals de andere kinderen. En dus zal ik je daarbij even helpen. Echt dat is een makkie!’ Die daden helpen Maxi natuurlijk niet haar straf te beëindigen. De wensbarometer, die Maxi’s goede daden bij moet houden, blijft daardoor teleurstellend groen. Pas als die naar roze verandert, zal de fee weer op volle kracht kunnen toveren.
Daarnaast is er Belle nog: Paula’s pestkop. Paula probeert Maxi te overtuigen dat niks doen beter is dan reageren op Belle’s gemene streken. Zo hoort zij Belle en haar vriendinnen een keer het volgende over haar zeggen: ‘Achter me hoorde ik flarden van zinnen. Losse woorden, zoals “raar”, “dochter van een schroothandelaar” en “praat altijd in zichzelf”. Toen giechelden de drie meisjes weer. Het klonk gemeen.’ Paula is vastbesloten ze te blijven negeren: ‘Dan houdt ze er vast wel mee op.’ Stilzwijgen leidt hier echter tot nog vervelendere situaties. Zal het haar lukken haar zelfvertrouwen te hervinden en Belle het zwijgen op te leggen?
Ruhe’s schrijfstijl is pakkend en simpel, wat het ideaal maakt als voorleesboek maar ook als verhaal voor kinderen die net zijn begonnen met lezen. De wondermooie illustraties van Max Meinzold brengen het verhaal helemaal tot leven en voegen nog net dat beetje extra magie toe. De kleine tekeningen op de randen van de pagina’s doen het lijken alsof Maxi er zelf met haar feeënstof is geweest. De speelse typografie van sommige woorden is een leuke toevoeging die doet denken aan Geronimo Stilton.
Maxi van Fluks is een mooi jeugdboek over wat het betekent om iets goeds voor een ander te doen, met plaatjes waar je naar kan blijven staren. Kortom, een magisch begin voor deze nieuwe boekenreeks.
Anna Ruhe, Maxi van Fluks. Een eigenwijze fee, vertaling: Merel Leene, Uitgeverij Van Holkema & Warendorf, 110 pagina’s (€ 14,99)
Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie oktober 2021.Benieuwd geworden?
Benieuwd geworden? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht.