Recensie: De groeipijnen van een vijftiger

De midlifecrisis is een bekend fenomeen: het stereotype wil dan dat je een nieuwe auto koopt, een minnaar of minnares neemt, en skinny jeans draagt. Dit alles natuurlijk omdat je een tweede jeugd wilt beleven. Maar wat nou als je, voor je er erg in hebt, midden in die crisis zit? Dit overkomt Tommy Roos in de debuutroman van Cecilia Klang.  

Door Lou Kommeren 

We hebben allemaal wel eens een slechte dag. Zo kwam ik laatst met al mijn boodschappen uit de supermarkt, toen ik erachter kwam dat iemand het ventiel uit mijn achterband had getrapt. Daar stond ik dus, met al mijn tassen vol eten en huishoudartikelen, twintig minuten lopen van huis! Weet je wat, dacht ik: ik loop meteen langs de fietsenmaker, zodat m’n fiets snel weer werkt. Maar je voelt hem al aankomen: die was natuurlijk dicht. En het was ook nog eens verschrikkelijk weer.  Daar word je niet bepaald vrolijk van. Eenmaal thuis besloot ik mezelf te trakteren op een lekker avondje lezen, en dan wel in het nieuwe recensie-exemplaar dat ik binnen had gekregen: De comeback van Tommy Roos.  

Tijdens het lezen kon ik niet anders dan denken: het kan altijd erger! Tommy begint zijn dag namelijk met de eerste sessie relatietherapie met zijn vrouw, en eindigt zijn dag met een huwelijk dat in duigen ligt, een vrouw die haar affaire van twee jaar heeft opgebiecht, en een baan waar hij plotseling helemaal niet meer zeker van is. Een kapotte fiets en een gesloten fietsmakerij vallen daarmee vergeleken nog wel mee. Nu alle zekerheden van zijn leven wegvallen, moet Tommy op zoek naar zichzelf. En dat doet hij met horten en stoten.

Ik vond het makkelijk om met Tommy mee te leven. Hij doet soms domme dingen (dat hoort natuurlijk bij een levenscrisis), maar je begrijpt heel goed waaróm hij dat doet. Naast zijn verhaal lees je ook het verhaal van een meisje, en pas later wordt het duidelijk wie zij is. Haar verhaal biedt een soort tegenwicht aan het verhaal van Tommy.  

Tommy was ooit de zanger van een lokaal succesvolle rockband. Ze hadden nóg groter kunnen worden, maar Tommy koos voor zijn familie en zijn vrouw. Nu vraagt hij zich af wat hij moet doen nu hij geen van beide meer heeft: noch zijn gezinsleven en een vaste baan, noch de band en de roem. Het meisje, dat ook voor het leven van een muzikant heeft gekozen, leeft wél een leven van succes en erkenning, maar ook met alle gevolgen van dien. Dit is een thema dat in het hele boek speelt. De personages, die het op het eerste gezicht goed voor elkaar hebben, kampen allemaal met hun eigen problemen, onzekerheden, angsten en spijt. Je vraagt je af: kun je falen eigenlijk ooit vermijden? En: is dat iets wat je zou moeten willen?  

Helaas vind ik dat in het boek het verhaal nog niet goed is afgerond. Dat heeft er natuurlijk mee te maken dat het het eerste deel is van een gepland drieluik; ik neem aan dat de komende delen dit euvel zullen verhelpen. Nu wacht je echter het hele boek op het moment dat Tommy inziet dat hij zijn leven anders moet inrichten. Maar dat gebeurt uiteindelijk maar ten dele. Daardoor loopt het boek naar mijn mening met een sisser af, al geeft het wel een oploopje naar het volgende boek: ‘Misschien heeft het beste ogenblik van zijn leven al plaatsgevonden, en misschien ligt het nog voor hem. Wie weet voltrok het zich nu.’ Al met al is het echter een erg leuk feelgood-boek, dat lekker wegleest en ook nog eens een hoopvolle boodschap heeft. 

Cecilia Klang, De comeback van Tommy Roos, vertaling: Bianca Cornelissen, Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 320 pagina’s (€ 21,99) 

Dit fragment verscheen eerder in de Boekenkrant, editie februari 2023.
Benieuwd geworden? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht.

Berichten gemaakt 5319

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven