Praag in 3D

De Boekenkrant-redactie gaat op vakantie. We lezen een reisgids. In hoeverre worden we overgehaald om naar de betreffende bestemming af te reizen?
Deze maand: Praag in de serie Capitool Reisgidsen. De achterflap verraadt weinig over de bestemming. ‘Nog nooit was een reisgids zo gemakkelijk in het gebruik’ – dat dan weer wel.

Vakantiezin
Praag biedt een schat aan smaakmakend fotomateriaal en intrigerende informatie over de Tsjechische hoofdstad. Kenmerkend voor de Capitool-gidsenreeks zijn de 3D-tekeningen van de plaatselijke toeristische hoogstandjes: kastelen, bruggen en andere architectonische wonderen worden op deze manier voorzien van de hoognodige overzichtelijkheid. In Praag worden onder andere het Stadhuis, het Nationale Theater en natuurlijk de wereldberoemde Karelsbrug voorzien van zo’n 3D-afbeelding. De tekening van de laatstgenoemde toeristische trekpleister neemt maar liefst vier pagina’s in; daarbij wordt er volop aandacht besteed aan de indrukwekkende beeldhouwwerken die je op de brug tegenkomt.

Praag blinkt voornamelijk uit in veelzijdigheid. Wil je meer weten over de historie van Praag? Duik de bijna twintig pagina’s tellende, geïllustreerde geschiedenisbeschrijving in. Wie zich liever laat verrassen, kan één van de voorgestelde dagprogramma’s uitkiezen. En de reiziger die graag zelf zijn reis samenstelt, kan lekker aan de slag met de overzichtelijk ingedeelde hoofdstukken over de verschillende wijken van de stad. Ook de praktische mens heeft veel aan de reisgids: achterin vind je overzichten van hotels, restaurants en vervoeropties binnen de stad. Een leuk hoogtepuntje binnen de gids is de informatie over de Praagse en Tsjechische delicatessen: soep met leverknoedels klinkt niet al te aanlokkelijk, maar de Trdelník en Becherovka respectievelijk gebak en sterke drank) zijn culinaire hoogstandjes die we maar al te graag zouden uitproberen.

Vakantiedomper
Praag komt af en toe rommelig over. Dat komt vooral door de opmaak: soms gebeurt er gewoonweg te veel op één pagina. Daarbij zijn veel prachtige locaties en kunstwerken piepklein afgebeeld. De gids laat schitterende voorbeelden zien van Jugendstil-architectuur, en van het werk van artiesten als Gustav Klimt en Giuseppe Arcimboldo – maar dan wel op postzegelformaat. Praag zou gebaat zijn geweest bij een rustigere vormgeving: meer panorama-afbeeldingen van één of zelfs twee pagina’s zouden daar zeker aan meehelpen.

Gaan we?
Praag is een veelzijdige en inspirerende gids, die je de juiste handvatten biedt om je verblijf in deze historische prachtstad onvergetelijk te maken. Het fijne aan dit boekwerk is dat iedere type reiziger – van de impulsieve dwaler tot de rigoureuze planner – er wel wat aan heeft. De 3D-afbeeldingen die zo kenmerkend zijn voor de Capitool-serie zorgen ervoor dat je je al in het Praagse waant voordat je er daadwerkelijk bent aanbeland. Kortom: een degelijke reisgids over een heerlijke bestemming. Wij gaan zeker.

Praag

Boekgegevens

Vladimir Soukup, Capitool Reisgidsen: Praag, vertaling: Wybrand Scheffer, Uitgeverij Unieboek Het Spectrum, ISBN 978 90 003 4212 9 (€ 26,99)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie maart 2015

Berichten gemaakt 5330

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven