Niet minder dan acht tekenaars laten in Bruss.2: Brussels in shorts 2 creativiteit zegevieren in een kortverhaal dat zich afspeelt rond een hotel in Brussel.
Bruss.2 verschijnt in navolging van het succesvolle eerste deel, waarin de verhalen waren gesitueerd rondom de Oude Graanmarkt. Het resultaat is geen overkoepelend verhaal. Evenmin is er een rode draad te bekennen, want ieder kreeg carte blanche zonder een opgelegde stijl of verhaalkeuze. Maar die wanorde zorgt ervoor dat je de bundeling in een sneltreinvaart verslindt om het nadien te blijven openslaan voor de kunstige tekenprestaties die creatief gezien ruim boven het gemiddelde uitsteken.
Het internationale literatuurhuis Passa Porta blies het project leven in onder meer om de stad Brussel aantrekkelijk te maken en zo extra toeristen te lokken. Geen sinecure voor een album dat allesbehalve overstelpt wordt door luchtige taferelen of leuke kiekjes. Kommer en kwel zijn nu eenmaal welgekomen gasten om met krachtige tekeningen te beroeren.
Zo betoogt Mikkel Ørsted Sauzet de tragiek van de kraker in zijn typerende zware doch verbluffende balpenlijnen. Laure Allain en Michaël Olbrechts schetsen de melancholie van een bastaardkind die zijn leven vond in Le Berger, de Brusselse plaats waar overspel zich het liefst herbergt. Kim Duchateau verkiest eveneens de donkere kant door de Brusselse onderwereld te laten vertegenwoordigen door een seriemoordenaar. Wel jammer dat een gebrek aan inspiratie het shockeffect doet uitgroeien tot een fletse afknapper.
Gelukkig zijn er ook verhalen die het beoogde effect om Brussel te promoten als toeristische trekpleister weerspiegelen. Stedho’s fantasie vertelt de vreemde loopbaanswitch die Alice na haar avonturen in Wonderland onderging. Centraal staat het prachtige Métropolehotel, het toonbeeld van art deco sinds eind negentiende eeuw. Nogmaals in het Métropole roept Steve Michiels de surrealistische hersenspinsels van René Magritte op. De grandeur en klasse van het hotel worden tevens door Delphine Frantzen weergegeven. Ze blikt er via een ouderlijk paar terug op de charme van vorige decennia.
Ook Gwenola Carrère doet de traditionele stijl van de jaren ‘30 van Le Berger alle eer aan. In haar typerende, frivole aanpak en speelse lijnen weet ze een kleurrijk personage neer te zetten, tot op het psychedelische af. Ten slotte loodst Fabienne Loodts ons in sterke beelden buiten de welgekende toeristische attracties. Ze onthult er een mysterieuze stad, met de nadruk op de uiteenlopende verzameling aan culturen. Hoe kort ieder verhaal ook is, meer uitdieping is niet nodig om het juiste gevoel of een treffende sfeer bloot te leggen. De kruisbestuiving van eigenzinnige tekenstijlen maakt Bruss.2 net zo boeiend als genietbaar.
Boekgegevens
Stedho, Laure Allain, Michaël Olbrechts, Gwenola Carrère, Kim Duchateau, Delphine Frantzen, Fabienne Loodts, Steve Michiels en Mikkel Ørsted Sauzet, Bruss.2: Brussels in shorts 2, Uitgeverij Oogachtend, ISBN 978 90 775 4984 1 (€ 19,95)
Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie maart 2015