Je ogen uitkijken op Dutch Comic Con

Nerd zijn betekent eerlijk zijn over wat je leuk vindt en niet bang zijn om dat uit te dragen. Dit werd perfect geïllustreerd door de bezoekers die afgelopen weekend Dutch Comic Con bezochten.

Inmiddels is het salonfähig om toe te geven: ik ben een beetje een nerd. Samen met een vriend post ik vlogs op YouTube waarin we de popcultuur onder de loep nemen, onder de naam N3rderland. De kans om naar Dutch Comic Con te gaan greep ik dus met beide handen aan.

PLF_2476

Meer dan alleen strips
De naam van het evenement, Comic Con, nodigt uit tot een vergelijking met de Nieuwe Stripdagen, die op 27 en 28 februari plaatsvonden in Rijswijk. Creatief directeur Kurt Morissens van Strip2000, die ook aanwezig was op de Stripdagen, vertelt me er alles over bij zijn stand. ‘Het draait hier om een stuk meer dan alleen strips. Het publiek is ook een stuk jonger dan in Rijswijk.’ Op de vraag waar meer aanloop is lacht hij fijntjes. ‘Hier.’ Hij knikt naar de horde fans die in de rij staan voor een handtekening van Kenny Rubenis, bekend van de strip Dating for Nerds.
Dutch Comic Con (DCC) is in wezen een viering van een heel spectrum aan popculturele uitingen, genres en media. Het is geïnspireerd door Comic Con in San Diego, Amerika. Ook op DCC zijn er verschillende mogelijkheden om beroemdheden te ontmoeten en hen die ene prangende vraag te stellen. Voor de gameliefhebber zijn er games, single player of tegen elkaar in toernooien. Er kan van alles worden gekocht, zoals t-shirts, strips of actiefiguren. Zelfs voor de allerkleinsten wordt gezorgd. Zij kunnen in een apart, rustig gedeelte tekenen en kijken naar tekenfilms.PLF_3661

Exclusieve voorvertoningen 
Wie het rondlopen en de drukte even beu is, kan iets eten of in de bioscoopzaal genieten van een primeur: de exclusieve voorvertoning van de eerste aflevering van de series Outcast en 11.22.63. Outcast is een horrordrama met een bovennatuurlijk tintje, over een man wiens geliefden betrokken zijn in een complot aangaande demonische bezetenheid. 11.22.63 is gebaseerd op een pennenvrucht van Stephen King en gaat over een man die terugkeert in de tijd om de moord op John F. Kennedy te voorkomen.
PLF_3352
Cosplay 
Maar, het allerbelangrijkste: Dutch Comic Con biedt de kans om je te verkleden als je lievelingspersonage (cosplay). Het spektakel begint al op Utrecht Centraal, waar een bonte stoet ‘s ochtends richting Jaarbeurs trekt, waar DCC plaatsvindt. Vriendengroepen en zelfs hele gezinnen hullen zich in één thema. Deze cosplay is er in allerlei verschillende soorten en maten. Sommigen besteden er dagen aan om er uit te zien als, bijvoorbeeld, één van de Transformers. Anderen zetten een fez op en veranderen zo in Grunkle Stan, een personage uit de tekenfilmserie Gravity Falls.
In de perskamer spreek ik Indy Denys. Hij specialiseert zich in het fotograferen van cosplayers en is speciaal uit België gekomen voor DCC. ‘Het niveau is hier echt heel hoog. Ik zag twee figuren uit League of Legends die er schitterend uitzagen. Er zijn ook veel mensen, dus proportioneel is het ook logisch dat er ook meer goede kostuums tussen zitten.’
‘Op de eerste DCC viel de hoeveelheid cosplay me tegen. Dit jaar was ik aangenaam verrast,’ zegt Stella, zelf verkleed als Katniss Everdeen, de hoofdpersoon uit de young adult-serie The Hunger Games. Daan, een collega, legt uit: ‘Het is een plek om even iemand anders, en zo ook jezelf te kunnen zijn.’

PLF_2671

Niet wapengevaarlijk
Een groot deel van deze figuren heeft vervaarlijk krijgstuig bij zich. Toch is de sfeer uiterst gemoedelijk. ‘Dat is zo leuk aan de DCC: zoveel wapens, maar zo weinig vijandigheid,’ zegt Anne, zelf verkleed als Wally uit de Waar is Wally-serie. Toch een verademing om ook een literair karakter te zien. ‘De wapens worden allemaal goed in de gaten gehouden. We controleren ze ook; als ze te scherp zijn komen ze er niet in,’ vertelt het meisje dat mijn tas controleert.

Veiligheidsmaatregelen op de Beurs
In het licht van de aanslagen in Brussel werd de beursgangers aangeraden om hun ‘wapens’ niet openlijk te dragen buiten de Jaarbeurs. Daarnaast mogen de cosplayers eventuele maskers pas binnen opzetten. Ook worden de tassen dit jaar gecontroleerd. Toch is het rustig op de EHBO. ‘We hebben niet meer dan de standaard klanten gehad, voor een beurs van deze omvang.’ Mijn vraag om wat voor kwetsuren het dan gaat roept een grijns op. ‘Waar zou jij last van hebben als je de hele dag rond zou lopen? Dat dus.’
PLF_2575
Moe maar voldaan
Als ik aan het einde van de middag naar de uitgang loop zie ik dat andere beursverlaters nog even hun nieuwe aanwinsten bewonderen, poseren voor de laatste foto’s en hun zwaarden opbergen. Tevreden volg ik de kleurrijke exodus naar het station.

Foto’s: Peter Lodder

Berichten gemaakt 5328

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven