Nostalgie in stripvorm

Het Friese kinderboek Afke’s Tiental (1900) werd in de jaren negentig verstript door Dick Matena. Zijn versies van de semi-autobiografische verhalen van Nienke van Hichtum, die toen in de Donald Duck te lezen waren, zijn recentelijk in boekvorm verschenen.

Afke’s Tiental speelt zich af rond 1900 en gaat over een groot, arm, Fries boerengezin, dat bestaat uit moeder Afke, vader en hun tien zoons en dochters. De verhalen gaan voornamelijk over de kinderen: in elk avontuur staan weer andere broertjes en zusjes centraal. Afkes kroost is alleen wel erg braaf, waardoor alle verhalen nogal zoet zijn. Daarnaast draait het narratief in de meeste gevallen om een probleem, dat ontstaat door een naïeve actie of een onvoorzienbaar voorval, dat simpelweg praktisch wordt opgelost. Door de praktische aard van het verhaal en de braafheid van de personages is er in Afke’s tiental een tekort aan spanning en uitgesproken personages. De tekeningen van Matena zijn daarnaast klassiek en Oudhollands; ze doen je denken aan het bekende Aap-noot- mies-bord. Die tekenstijl past perfect bij het brave verhaal, maar je mist wel de risico’s en de experimentele aanpak die we van Matena gewend zijn.

[quote]De oudere generatie zal ongetwijfeld genieten van dit stripboek, maar voor de jongere lezer is het werk minder toegankelijk.[/quote]

Eigenlijk vormen de nostalgische elementen de grootste kracht van Afke’s tiental. De oudere generatie zal ongetwijfeld genieten van dit stripboek, maar voor de jongere lezer is het werk minder toegankelijk. Het zou wellicht interessant zijn geweest als Matena zijn grote talent had ingezet om het bekende kinderboek in een nieuw perspectief te plaatsen voor een volgende generatie. Zijn versie lijkt namelijk vooral bedoeld voor mensen die willen terugkijken.

32 Afke's tiental

Boekgegevens

Nienke van Hichtum en Dick Matena, Afke’s tiental, uitgeverij Personalia, ISBN 97 890 7928 741 3 (€ 18,95)

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie december 2014.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven