Nieuw artistiek directeur voor Stripdagen Haarlem

Er zijn in Nederland vele stripbeurzen en stripgerelateerde evenementen. De Stripdagen Haarlem is één van de belangrijkste. Dit  stripevenement dat eens in de twee jaar in hartje Haarlem plaats heeft, legt de link tussen strip en kunst. Joost Pollmann was vanaf het eerste jaar van dit evenement (juni 1992) de artistiek directeur. Na ruim twintig jaar vond hij  het tijd voor nieuw bloed.

Het bestuur van Stichting Beeldverhaal Nederland, opdrachtgever en initiator van Stripdagen Haarlem, ziet in Tonio van Vugt de ideale nieuwe artistiek directeur van het internationaal festival Stripdagen Haarlem. Van Vugt is binnen de Nederlandse stripwereld vooral bekend als hoofdredacteur van Zone 5300, een kwartaalmagazine voor strips, cultuur & curiosa. Mede door de inzet van Tonio is dit tijdschrift in twintig jaar uitgegroeid tot een belangrijk blad en een springplank voor met name underground stripmakers.

Tonio vormt samen met zakelijk directeur Tamara van Rijn de directie van het festival. Tonio: ‘Joost Pollmann is twintig jaar geleden met de stripdagen gestart. De organisatie van de stripdagen is verder organisch om hem heen gegroeid. Ik stap in een warm bad. De Stripdagen Haarlem ken ik goed, als hoofdredacteur van Zone 5300 heb ik deze stripdagen altijd bezocht. Ik vind dit evenement het leukste op stripgebied in Nederland. De reacties uit de stripwereld op mijn benoeming waren heel erg positief. Iedereen die ik sprak, vond mij de juiste persoon om dit te doen. Ik hoop dat ik aan alle verwachtingen kan voldoen….’

De eerstvolgende editie van de Stripdagen in Haarlem is op 4 en 5 juni 2016. Toch gaat de nieuwe artistiek leider nu al aan de slag. ‘De komende tijd zal ik er één à twee dagen per maand mee bezig zijn. Het zwaartepunt van de werkzaamheden ligt van september 2015 tot september 2016,’ zegt Tonio. ‘Ik ga het evenement niet heel drastisch veranderen. Het bestuur heeft wel de wens uitgesproken om hier en daar iets aan te passen. En ik heb wel wat ideeën. Met Zone 5300 heb ik een heel eigen netwerk opgebouwd. Daar zal ik zeker op terug vallen.’

Dat Tonio de functie van artistiek directeur Stripdagen Haarlem op zijn CV kan zetten  zijn handen vol krijgt aan het evenement, betekent niet dat Zone 5300 stopt. Tonio: ‘Het blad loopt goed, er zit nog steeds groei in. We hebben een goede redactie en ook financieel is het stabiel. Ik heb er nog veel te veel lol in en blijf het voorlopig  doen. Als het echt te druk wordt, zal ik mijn taken waarschijnlijk over moeten dragen. Maar vooralsnog is er geen reden om Zone te verlaten.’

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven