Boekfragment: Sprakeloos

Door de ogen van Emma ervaart de lezer wat het betekent om te leven met een autistische stoornis. Haar twijfel en verwarring zijn voelbaar, haar zelfspot laat de lezer glimlachen…

Albert was de eerste geweest die haar diagnose had gehoord. Ze had hem diezelfde avond het rapport laten lezen. Ze wist achteraf niet meer hoe hij precies had gereageerd. Ze onthield alleen dingen die ze begreep. Het leven was langs haar heen gegaan omdat ze het niet had begrepen, waarom dingen gebeurden, wat mensen bedoelden, wat van haar verwacht werd, ze had als een figurant op het toneel gestaan, in een stuk dat ze niet kende, niemand had haar tekst gegeven, ze had gemeend dat haar rol eruit bestond niet op te vallen en anderen niet hinderen. Als dat niet goed was geweest, had niemand de moeite genomen het haar te vertellen. niet in woorden die ze begreep, in ieder geval.

Albert sprak vaak woorden die ze niet begreep. Hij sprak in metaforen, gebruikte woorden die voor meerdere uitleg vatbaar waren, verpakte wat hij zei mooi en verwachtte dat zij de verborgen boodschap begreep. Niet dus. Ze wilde eenduidige woorden horen, niet moeten raden, niet hierover in het ongewisse blijven. Albert zei iets als ‘we zijn allemaal een beetje autistisch’ en ‘voor mij ben je niet veranderd’, ‘het maakt niks uit’. Ze had geen idee wat hij bedoelde. Voor haar was de wereld compleet veranderd, ze had haar plaats ontdekt en die plaats was buiten het hek, aan de andere kant van de slotgracht. Daar zat zij, in haar eentje en dat voelde knap eenzaam. Het klopte, daar had ze geen twijfel over, maar voor het eerst drong het definitieve tot haar door. Het was geen kwestie van beter haar best doen, nee, het zou nooit veranderen, hoeveel moeite ze ook zou doen. Ze stond niet eens op het toneel, ze stond in de coulissen en zou er nooit uit komen. en het gaf haar geen moed, die reactie van Albert.

sprakeloos2

Boekgegevens

Herma de Beer, Sprakeloos, Een authentiek verhaal over de vraag of je mag zijn wie je bent, uitgeverij de Brouwerij | Brainbooks, ISBN 978 90 789 0578 3 (€ 17,50)

Berichten gemaakt 5324

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven