Mysterie langs het spoor

Het meisje in de trein, het thrillerdebuut van journaliste Paula Hawkins, stond meteen op nummer 1 in de bestsellerslijsten van de Verenigde Staten en Engeland. Het boek krijgt lovende kritieken en de filmrechten zijn verkocht aan Dreamworks.

Elke dag gaat Rachel naar haar werk met dezelfde stoptrein van Ashbury naar Londen. De spoorlijn heeft zijn beste jaren gehad en er zijn onophoudelijk problemen met de seinen. Uit een verveelde gewoonte bekijkt Rachel de omgeving waar ze langskomt en wanneer haar dingen opvallen, fantaseert ze er zelf een verhaal omheen. Zo passeert ze ook elke dag een rij huizen langs het spoor waar een jong stel woont dat haar bijzondere aandacht heeft. Doordat vlakbij hun huis het sein altijd op rood staat, heeft ze de gelegenheid om de inwoners grondig te bestuderen. Rachel projecteert haar vroegere, perfecte leven op dit echtpaar, dat in haar ogen volkomen gelukkig is. In haar beleving bouwt ze een band met hen op; ze heeft hen zelfs al een naam gegeven. Als ze op een dag iets vreemds bespeurt in de tuin van haar geliefde huis, besluit ze om het voorval nader te onderzoeken en gaat ze met haar verhaal naar de politie. Op dat moment verandert alles en raakt Rachel verstrikt in de persoonlijke levens van iedereen die bij de zaak betrokken is.

Het verhaal van Het meisje in de trein is geen whodunnit in de klassieke zin van het woord, hoewel de ‘dader’ of de ‘daad’ tot op het laatst verborgen blijft. Er is niet meteen een misdrijf gepleegd en het accent ligt meer op de menselijke psyche dan op een zoektocht naar de oplossing. Het verhaal is niet chronologisch opgebouwd en er wordt vanuit meerdere perspectieven verteld. Voor het leesgemak zijn de hoofdstukken wel voorzien van een datum en een naam.

Door deze opbouw kom je mondjesmaat te weten hoe de hoofdpersoon Rachel zich verhoudt tot de overige personages, wat haar aandeel is in het geheel en waarom zij het leven van alle betrokkenen overhoop haalt. Dit klinkt als een mysterie en dat is het ook. De spanning blijft in de lucht hangen en de ontknoping is verrassend.

Op de achterflap schrijft auteur Terry Hayes dat Hawkins de Alfred Hitchcock is voor een nieuwe generatie. En inderdaad, haar thriller leent zich uitstekend voor een film in de sfeer en traditie van deze oude meester. Het meisje in de trein is een ijzingwekkende, psychologische thriller, die zeker ook in Nederland hoge ogen gaat gooien.

Meisje in de trein

Boekgegevens

Paula Hawkins, Het meisje in de trein , vertaling: Miebeth van Horn, A.W.Bruna Uitgevers, ISBN 978 94 005 0388 5 (€ 19,95)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie mei 2015

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven