Mussen, een eend en andere vogels

In Museum Meermanno in Den Haag is van 29 augustus 2014 tot en met 4 januari 2015 de tentoonstelling Duizend jaar vogels in honderden boeken te zien. De tentoonstelling toont een grote collectie van oude prentenboeken rond het thema vogels en is een must voor elke vogelaar en liefhebber van oude boeken.

De jongste bezoekers aan het museum komen ruim aan hun trek- ken in het souterrain dat geheel gewijd is aan de wereldberoemde stripeend Donald Duck.

Elders in de expositie is er aandacht voor Mao’s mussen, één van de mooiste graphic novels van vorig jaar. Dit boek vertelt het verhaal van Dong Tjong, leraar in een klein Chinees dorp en groot vogelliefhebber. Omdat de mussen de oogst zouden opeten, geeft de Chinese bevelhebber Mao Zedong het bevel alle mussen uit te roeien. Tjong weigert dit en in plaats van de mussen te doden, redt hij ze juist. Hiermee brengt hij zichzelf en zijn vrouw in groot gevaar en Tjong komt uiteindelijk in de gevangenis terecht. Zijn vrouw besluit zijn werk voort te zetten en elke mus die ze tegen- komt te beschermen. Auteur van deze aangrijpende strip is Dirk- Jan Hoek (Katwijk, 1972). Tijdens een fietstocht door China viel het hem op dat daar haast geen vogels waren. Research bracht hem bij dit stukje Chinese geschiedenis. Het inspireerde de schrijver en tekenaar tot het verhaal van Mao’s mussen, waarin hij werkelijkheid en fictie door elkaar mixt.

[quote]Tijdens een fietstocht door China viel het hem op dat daar haast geen vogels waren.[/quote]

In een speciale vitrine in Meermanno wordt de making of van deze graphic novel getoond aan de hand van originele pagina’s, half uitgewerkte schetsen en scenariofragmenten. Daarnaast is onderzoeks- en inspiratiemateriaal te zien van  deze bizarre episode uit de Chinese geschiedenis. De tentoonstelling Duizend jaar vogels in honderden boeken is van 29 augustus 2014 tot en met 4 januari 2015 in Museum Meermanno te zien. Op zondag 16 november is er een meet en greet met Dirk-Jan Hoek.

Kijk voor meer informatie op www.meermanno.nl.

img265

Boekgegevens

Dirk-Jan Hoek, Mao’s Mussen, uitgeverij: Oog & Blik, ISBN 978 90 549 2408 1 (€ 17,90)

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie 1 september 2014.

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven