Gewaagd sprookje kruipt onder de huid

Krachtig tekenwerk en een treffend verhaal leveren een overtuigende grafische roman.

Er was eens een slagersdochter: Mhulan ‘Mhusha’ Shakhang, die last had van rode vlekken op haar lijf. Een kwade demoon zou bezit hebben genomen van haar lichaam. Veel mensen proberen haar tevergeefs te helpen. Alleen als Mhusa de tempel van de helende lama Trappa Snangba in Dbu Li schildert, zullen de vlekken verdwijnen. Om naar Dbu Li te gaan heeft Mhusha een vrijgeleide en toestemming nodig. Zo geschiedt en met  buurvrouw Lhaso ‘Lhapho’ Phoba gaat ze op pad. Voordat het tweetal goed en wel is vertrokken, verliest Mhusha de vrijgeleide. Vier krijgers besluiten de vrijgeleide terug te geven en volgen het spoor van de dames. Helaas zit het de vier heren niet mee en zij bekopen hun zoektocht met de dood.

Mhusha en Lhapho hebben meer geluk. Door op de juiste momenten boter, vlees en geld te offeren, te bidden en niet te twijfelen, verloopt hun reis redelijk voorspoedig. Ze krijgen hulp van bergdemonen, heilige tekens, verlichte meesters en magische mantra’s. Vooral het sterke mantra Om Mani Padme Hum doet wonderen. Eén van de bijzonderste ontmoetingen vindt plaats hoog in de bergen. Daar storen de dames een stel Yeti’s tijdens de vergadering van hun partij Leefbaar Himalaya. Deze ontmoeting lijkt wel een droom. Hierna zijn de reisgezellen elkaar zelfs tijdelijk kwijt en moet vooral Mhusa bijzondere offers maken. Uiteindelijk opent het Nirvana zich voor de ogen van het duo met weer ongewone gevolgen heeft. Leven Mhusa en Lhapho nog lang en gelukkig?

Tibet – De genezing van Mhusha, de slagersdochter leest als een sprookje, Tegen het einde krijgt het verhaal een wending die je in sprookjes weinig tegenkomt, maar wel in de realiteit van het huidige Tibet. De betekenis van de titel krijgt hierdoor een hele andere lading. Alsof de auteur een statement wil maken en de lezer met andere ogen naar Tibet wil laten kijken. Zijn die Tibetaanse monniken wel zo vreedzaam en spiritueel als wij hier in het Westen denken?

Na afwezigheid van een aantal jaar brengt Mark Hendriks (1971) met Tibet – De genezing van Mhusha, de slagersdochter een overtuigend en indrukwekkend verhaal. Het lijkt alsof de stripmaker zijn grenzen heeft willen verleggen en zijn talenten anders heeft ingezet dan voorheen. Dankzij een verbluffende combinatie van vakmanschap, krachtig tekenwerk, gelaagde humor, verrassende elementen en vreemde wendingen levert Hendriks een waar huzarenstukje af. Het sprankelende en trefzekere tekenwerk opent niet alleen voor de doorgewinterde stripliefhebber, maar ook voor de blanco lezer nieuwe wegen. Hendriks laat zien wat de dynamiek is van het werken met zwart en wit. Een spiritueel stripverhaal dat zo helder en sfeervol in beeld is gebracht, verdient het om gelezen te worden.

Hendriks heeft meer dan een dozijn albums op zijn naam staan, waarvan er al vier in de prijzen zijn gevallen. Dit geheel wordt gecomplementeerd met de VSB Aanmoedigingsprijs in 1996 en de Sloveense Handyburger Award uit 1998. Ongetwijfeld valt ook Tibet in de prijzen.

Tibet cover

Boekgegevens

Mark Hendriks, Tibet – De genezing van Mhusha de slagersdochter, Uitgeverij Scratch, ISBN 9789492 17113 (€ 24,90)

Berichten gemaakt 5313

Eén gedachte over “Gewaagd sprookje kruipt onder de huid

  1. Nou, je weet hoe ik er over denk, Cok. Het oeuvre van Mark is indrukwekkend en een Stripschapprijs waardig. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven