Documentaire strips van Jules Calis

Preview van ‘Het kan een ander altijd gebeuren, maar jou niet‘ een documentaire strip van Jules Calis.

Jules Calis (1985) studeerde Autonome Beeldende Kunst aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Tijdens zijn studie verdiepte hij zich in de journalistieke strip als medium. Zijn onderzoek paste hij toe in het afstudeerproject: Van Dongen naar Afghanistan en terug, een getekende reportage over ervaringen van Nederlandse militairen in Afghanistan, gebaseerd op interviews. Het stripboek hiervan verschijnt in definitieve uitgave in het voorjaar van 2015 bij Uitgeverij Pix4Profs / Jan Stads. Dit stripboek was de aanzet voor Calis om ook voor media stripjournalistiek te bedrijven. In mei 2013 bezocht hij het Sound Central Festival in Kabul en in maart 2014 de atoomtop in Den Haag. Reportages hiervan werden gepubliceerd in De Volkskrant.

Tot 1 maart toont het Nederlands Persmuseum in Amsterdam de expositie Stripjournalistiek, de tekenaar als verslaggever. De tentoonstelling geeft een overzicht van de huidige getekende verslaggeving en toont tegelijk de veelzijdigheid van dit medium.

In de expositie zijn originelen te zien van het verhaal Het kan een ander altijd gebeuren, maar jou niet uit het stripboek van Calis.
Van drie van de verhalen uit het boek werden in opdracht van Nederlandse Veteranendag animaties gemaakt ter promotie van Veteranendag 30 juni 2012. Deze animaties zijn ook onderdeel van de expositie.

Ook is de nieuwste productie, een interview met een Syrische vluchteling, opgenomen in de tentoonstelling. Calis maakte dit interview met schrijvend journalist David Oranje, die hij leerde kennen bij de NVJ-training (i.s.m. Defensie) Verslaggeving in conflictgebieden.
In januari vertrekken Calis en Oranje naar Libanon om daar verscheidene reportages te maken.

spread 3AI SepDeze uiting is mede mogelijk gemaakt dankzij de Beroepsvereniging van Nederlandse Stripmakers (BNS).

Jules Calis  is lid van de BNS. Hier kunt u meer van zijn werk bewonderen.

 

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven