L.H. Wiener wint Tzum-prijs 2012

De zin die hem de overwinning bezorgde, luidt als volgt:

‘Ik zou mijn moeder nog wel eens in die dikke Velsense vissersneus van haar willen knijpen, een neus die van geen ophouden wist, in tegenstelling tot mijn moeders nieren, die het begaven onder de druk van alle medicijnen – nu ja, niet echt knijpen, want een beetje zoon die knijpt zijn moeder niet, die eert het wijf dat moeder heet, maar die dikke kokkerd van een gok van haar, dus, tussen mijn wijs- en middelvinger en duim pakken, zoals ik vroeger vaak deed, om te plagen, als een soortement van liefkneuzing, dat zou ik graag nog eens een keertje doen.’

De zin van Wiener bevat een alliteratie, een verwijzing naar een gedicht van Elsschot (het gedicht ‘Spijt’: ‘dient het wijf dat moeder heet’), een assonantie en een neologisme (‘liefkneuzing’). Daarnaast speelt hij met de betekenis van woorden (van geen ophouden weten) en maakt hij ook nog eens gebruik van een cirkelredenering.

Saillant detail is dat Wiener in zijn boek (de schrijver spreekt wanneer het over zijn eigen werk gaat niet van romans) de passage waarin deze zin voorkomt bestempelt als ’te persoonlijk, om niet te zeggen sentimenteel, en duidelijk geschreven onder invloed’. Gelukkig heeft hij ervoor gekozen om de zin toch laten staan.

De jury had dit jaar extra moeilijk, omdat er uit zeer veel zinnen een winnaar gekozen moest worden. Tot het laatst bleven er twee grootmachten in de strijd: Dimitri Verhulst en L.H. Wiener. Wiener mocht zich uiteindelijk, na een unaniem jury oordeel, de gelukkige winnaar noemen. De jury bestond uit de kernredactie van de literaire website www.tzum.info: Roos Custers, Rieuwert Krol, Marleen Nagtegaal, Coen Peppelenbos en Bart Temme.

Waarom we L.H. Wiener moeten lezen? Een van de redenen is zijn kenmerkende stijl. Het lijkt in Nederland tegenwoordig gebruikelijk te zijn om bang te zijn voor lange zinnen, alsof de lezer niet meer dan tien woorden aankan. Wiener gaat tegen die stroom van ‘anorexiaproza’ in, net als eerdere Tzum-prijswinnaars als A.F.Th. van der Heijden, Jeroen Brouwers en Erwin Mortier.

Eerdere winnaars van de Tzum-prijs waren onder andere Peter Buwalda (2011), Tom Lanoye (2010), Erwin Mortier (2009), A.F.Th. van der Heijden (2008), Jeroen Brouwers (2007), Tommy Wieringa (2006), Ilja Leonard Pfeijffer (2005), Stijn Aerden (2004), Doeschka Meijsing (2003) en Paul Mennes (2002).

Alle genomineerde zinnen zijn te vinden op http://www.tzum.info/tzum-literatuurprijs/

Shanghai Massage,€ 19,95,ISBN 9789025437428 Uitgeverij Atlas Contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven