INTERVIEW – Michael Berg over Nacht in Parijs

Nacht in Parijs van Michael Berg verschijnt kort na de affaire rond Dominique Strauss-Khan, die na zijn affaire in een Amerikaans hotel, zijn kandidatuur voor het presidentschap wel kon vergeten. Freelance journaliste Chantal Zwart, vast hoofdpersoon van Bergs serie, wordt het verhaal in getrokken door een oude studievriendin uit Nederland. Zij is de jonge, mooie vrouw die op bezoek in Parijs door de politicus wordt versierd. Een zeer politieke invalshoek voor Berg, die zich eerder verre van politieke samenzweringen hield. Naar eigen zeggen was het voor hem tijd om eens naar de politiek ‘uit te halen’.
‘Ik wilde gewoon mijn verbazing uiten over het populisme en mijn afkeer voor types als Geert Wilders laten blijken, ’ zegt hij.

‘Zijn’ Chantal Zwart is naar Parijs verhuisd, naar het centrum van de Franse macht, juist om over de politiek te kunnen schrijven, vertelt Berg. ‘Daardoor kan ik mijn verbazing over de hedendaagse politiek mooi kwijt’.
De Nederlandse auteur onderstreept dat een thriller amusement moet blijven, maar ‘het mag best ergens over gaan’. Nacht in Parijs gaat overigens niet alleen over politiek, ook het probleem van minderheden komt aan de orde. ‘En het gaat over de liefde’, voegt hij daaraan toe. Chantal Zwart valt voor een roma-zigeuner, een oude commissaris is nog steeds vol liefde voor zijn jaren geleden gestorven vrouw, zelfs de huurmoordenaar is verliefd op een Russin en droomt van hun oude dag samen. ‘Mijn boodschap? Wees voorzichtig met de liefde. Eigenlijk zijn al mijn hoofdpersonen bedrogen door liefde’.

Door al die verschillende ontwikkelingen en verhalen is Nacht in Parijs een ingewikkeld boek geworden. Dat geeft Berg grif toe. ‘Ik heb er soms wel koppijn van gekregen, nachten wakker geleden. Kom ik er nog wel uit? De twijfel heeft meerdere keren toegeslagen.’
Hoe groot zijn eigen twijfels tijdens het schrijven ook mogen zijn, ze zijn niet terecht. Uiteindelijk komen alle draadjes keurig bij elkaar in een heftige finale in het centrum van de lichtstad. De weg daarheen is voor iedere lezer goed te volgen. Nacht in Parijs is een goed boek van een schrijver die steeds beter zijn draai weet te vinden.

Michael Berg, Nacht in Parijs, uitgeverij The House of Books, ISBN 978 90 443 3370 1 (€ 17,95)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven