Kritiek op Marvel’s Spider-Woman

Vorige week werd de cover voor de nieuwe Spider-Womanserie van Marvel vrijgegeven als een voorproefje van de tekenstijl van de strip, gevolgd door hevige kritiek van fans en professionals. Spider-Woman zou te erotisch afgebeeld zijn en zou het stereotype versterken dat alleen oude vieze mannen superheldenstrips lezen.

De nieuwe Spider-Womanserie van Marvel maakt deel uit van een project waarin originele mannelijke superhelden meer vrouwelijke eigenschappen krijgen met als doel om meer vrouwelijke lezers te trekken. Het zal de achtste serie worden met een vrouwelijke superheld als hoofdpersonage. De twee striptekenaars die aan deze serie werken zijn Greg Land en Milo Manara. Land maakte onder andere de cover voor de eerste uitgave van de strip, waarop eerder deze week ook veel kritiek is gekomen. Zo vinden veel mensen dat Jessica Drew ofwel Spider-Woman, een ongeloofwaardig beeld geeft van het vrouwelijke lichaam.

Een ander groot struikelpunt was de afbeelding van Milo Manara, bekend vanwege zijn erotische tekenstijl, waarop Spider-Woman gehurkt te zien is. Volgens Time Magazine staat zij in een onmogelijke houding. Ook meende het magazine dat een mannelijke superheld nooit in een dergelijk houding getekend zou worden. De tekeningen van zowel Land als Manara zouden seksistisch en denigrerend zijn.

Tom Brevoort, van Marvel Comics, liet op Tumblr weten dat hij snapt waarom mensen kritiek hebben op de afbeeldingen. Ook zei hij dat Milo Manara al sinds 1969 als striptekenaar werkt en dat van te voren rekening was gehouden met zijn tekenstijl. Volgens Breevoort is het zelfs een  minder seksuele afbeelding van Manara. Spider-Woman is van top tot teen bedekt en de houding lijkt op die van een spin. Toch vindt hij wel dat elke lezer recht heeft op zijn of haar mening en dat hij de discussie hoe vrouwen worden afgebeeld in strips aanmoedigt.

Bron: theguardian.com

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven