Jan Cleijne in galerie Lambiek

In de galerie van Stripwinkel Lambiek is vanaf vrijdag 27 juni een expositie te zien met werk van Jan Cleijne (1977). De tentoonstelling biedt een totaaloverzicht van het werk van deze kunstenaar met naast schilderijen en illustraties ook ruimte voor stripwerk.

Helden van de Tour, het stripromandebuut van illustrator, striptekenaar en kunstenaar Jan Cleijne, was één van de grote stripverrassingen van 2013. In deze alom geprezen graphic novel bracht Cleijne een ode aan bekende en minder bekende helden uit de Tour de France. Met veel  gevoel voor drama en oog voor detail tekende Cleijne hoogte- en dieptepunten uit de rijke geschiedenis van ’s werelds beroemdste wielerronde.
Originele pagina’s, schetsen en giclees uit deze en andere strips van Cleijne worden geëxposeerd  in Galerie Lambiek. Daarnaast toont de expositie schilderkunst en illustratie van deze veelzijdige kunstenaar.

Cleijne is stripmaker sinds 2002. Hij maakt scenarioschetsen voor Donald Duck, illustraties voor kinderboeken en werkt en voor uitgevers, theaterproducties, media en musea. Ook tekent hij korte strips voor diverse tijdschriften. Daarnaast maakt hij vrij werk, veelal korte tekstloze beeldverhalen.
Helden van de Tour was Cleijne’s eerste lange verhaal, maar niet zijn laatste. Op dit moment werkt hij aan een tweede graphic novel over een man die de Appalachian Trail loopt. Ook is hij bezig met de tweedelige striproman Zuidas, op scenario van Jantiene de Kroon. Zuidas is een uitwerking van een gelijknamig tweepagina verhaal, waarmee Cleijne en De Kroon in 2012 de 2e prijs wonnen in de Benelux Beeldverhalen Prijs.
Wanneer we een nieuw album kunnen verwachten, kan de tekenaar niet zeggen. “Mede door het succes van Helden van de Tour  krijg ik nu veel opdrachten. Daardoor schuift mijn vrije werk steeds op,” aldus Cleijne.

Jan Cleijne in Galerie Lambiek van 27 juni tot 1 augustus, Kerkstraat 132, 1017 GP Amsterdam, geopend van maandag t/m vrijdag: 11:00 tot 18:00, zaterdag: 11:00 tot 17:00 en zondag: 13:00 tot 17:00

helden van de tour

[styled_box title=””boekgegevens] Jan Cleijne, Helden van de TourUitgeverij Oog&Blik /Bezige Bij ISBN: 978 90 549 2348 0, (€ 19,90)

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven