Jac. Toes in het ongelijk gesteld

Hij was het zat dat het Letterenfonds de subsidieaanvragen van misdaadauteurs steevast van tafel veegt. Hij twijfelde aan de toetsingscriteria en de deskundigheid van de beoordelaars van het Letterenfonds. Er moest, kortom, een eind komen aan de ‘discriminatie’ van misdaadauteurs.
In haar uitspraak zei de rechtbank dat ‘de beoordeling van literaire kwaliteit zich niet laat vangen in strikt objectieve criteria. Zoals verweerder heeft overwogen in het bestreden besluit is een kwaliteitsoordeel over een artistieke prestatie, zoals een literair werk, altijd subjectief.’ Geen aparte behandeling dus van misdaadboeken. Deze uitspraak staat in vreemd contrast met het Productiefonds, waarvan het Letterenfonds onderdeel uitmaakt. Het Productiefonds zich in haar werk wel degelijk apart met misdaadboeken heeft beziggehouden. In haar folder ‘Crime Writers From Holland’ worden de “grote namen” genoemd, zoals Tomas Ross, Willem Asman en René Appel – stuk voor stuk schrijvers die stelselmatig genegeerd worden door het Letterenfonds.

‘De rechtbank heeft haar vingers niet heeft willen branden aan inhoudelijke vragen,’ aldus een teleurgestelde Jac. Toes. Hij voegde daaraan toe dat ‘het Letterenfonds voorlopig zijn elitair-literaire koers kan vervolgen.’ Hij overweegt in hoger beroep te gaan.
Bron: NRC Boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven