Schrijven is schatgraven

‘Ik ben in alles een laatbloeier,’ zegt Kollaard, die dit jaar 51 wordt. Hij schreef al lang, maar pas een jaar of zes geleden ontwikkelde hij een eigen geluid, werden zijn verhalen beter en vormvaster. ‘Niet alleen mijn verhalen werden beter, ik werd ook ouder. Vroeger zag ik op tegen grote schrijvers, maar dat ontzag is weggeëbd. Dat was een bevrijding. Sindsdien durf ik zelf meer te doen.’

Kollaards eersteling is een verhalenbundel waarin telkens dezelfde hoofdpersoon opduikt: Erik van Duijn. ‘Ik volg hem in verschillende fases van zijn leven.’ De verhalen ziet Kollaard als verborgen romans. ‘Zoals je een muziekstuk herkent aan een paar maten, zo herken je de roman die achter het korte verhaal schuilgaat.’

‘Schrijven is schatgraven. Ik begin met een zin, een situatie, een citaat, de “klank” van een personage. Vervolgens ga ik op zoek naar de betekenis daarvan. Het is een kokerachtig werk, autistisch. Ja, er staat iets op het spel – al zou ik niet weten wat. Het resultaat van die inspanningen is altijd een verhaal. Waarom het geen gedicht, roman of essay wordt? Geen idee, het gebeurt gewoon.’ Geldt dat ook voor de keuze van één centraal hoofdpersonage?
‘Ik heb voor deze verhalenbundel veel verhalen laten vallen. De verhalen die overbleven, bleken over Erik van Duijn te gaan. Het heeft er ook mee te maken dat je graag eenheid in je verhalen wilt scheppen.’

Kollaard noemt zichzelf een lezer die is gaan schrijven. ‘Het zijn twee kanten van dezelfde medaille. Het helpt mij om de wereld te begrijpen, aan mezelf uit te leggen. In dit boek is Erik van Duijn daar mijn vehikel voor.’ Er keren dan ook enkele persoonlijke eigenschappen van Sander Kollaards leven in hem terug, niet in de laatste plaats zijn huidige vaderland Zweden. ‘Ook Erik van Duijn zweeft tussen Nederland en Zweden. Hij is wortelloos, vervreemd van beide omgevingen. Bepaalde eigenschappen van hem zijn verhevigde versies van mijzelf. Ik moest uit eigen materiaal putten, dat was deels een bewuste keuze.’
Sander Kollaard, Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde, Uitgeverij Van Oorschot, ISBN 978 90 282 4189 3 (€ 17,50)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven