INTERVIEW – Romantiek met een harde rand

Anja Feliers schrijft vooral over gewone vrouwen die in de problemen raken. In haar debuut, ‘Verleid me’, beleeft een schrijfster een heftige affaire waardoor zij ernstig in verlegenheid wordt gebracht. Haar tweede boek ‘Hou van mij!’ vertelt het verhaal van docente Kathleen, die na een scheiding alleen met haar puberdochter woont. Ze slaat op tilt als de jonge student Matthias haar leven en dat van haar dochter binnenwandelt. Er gebeuren rare dingen waarvan Kathleen hem de schuld geeft. Maar is Matthias wel de schuldige?

Feliers leeft zich uit in romantische thrillers met een harde rand. Haar boeken zijn bloederiger dan die van vergelijkbare Nederlandse schrijfsters. Toch is zij overgestapt van kinderboeken naar thrillers onder invloed van auteurs als Saskia Noort, Esther Verhoef en Marion Pauw. ‘Ik lees die boeken ontzettend graag’, aldus Feliers. ‘Hun boeken hebben voor mij een gevoel van thuiskomen. Ik zit op dezelfde lijn. Ik dacht: daar moet ook in Vlaanderen vraag naar zijn. Met iets meer misdaad en hardheid en iets minder romantiek en psychologie’.

Ook voor Anja Feliers is schrijven ‘iets heel emotioneels’.
‘Schrijven is voor mij puur gevoelsmatig. Dat is een kenmerk. Als iets mij als vrouw of moeder raakt, dan ga ik er in zitten wriemelen en zoek ik een verhaallijn. Als ik die lijn niet leuk vind, dan ga ik er niet over schrijven. Ik heb twee dochters. Stel dat er een thuiskomt met een absoluut fout vriendje. Op dat moment slaat mijn fantasie op hol. Wat doe je er dan aan? Hoe kom je van die jongen af?’
Hou van mij! speelt zich af in de regio waar Feliers zelf is geboren.

‘Oud-Rekem is voor mij het mooiste dorp van Vlaanderen en het is ook een mooie plaats voor een thriller. Ik heb er veel rondgewandeld en dan kwam ik ook bij het kasteel. Er is daar een vergeetput. Het lijkt me echt een nachtmerrie om altijd in zo’n kelder opgesloten te zitten’.

In haar boeken ontkomt ze niet aan seksscènes, die door haar heel filmisch zijn beschreven. ‘Een mooie seksscène is niet lelijk’, lacht ze. ‘Ik heb wel enige gêne moeten overwinnen’, voegt Feliers er serieus aan toe. ‘Als het gaat om een nieuwe relatie ontkom je niet aan dergelijke scènes en je doet een boek tekort als je er niet over schrijft. Maar het moet binnen de roman passen. Geen seks om de seks’.
Anja Feliers, Hou van mij!, Uitgeverij Manteau, ISBN 978 90 223 2670 1 (€ 19,95)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven