Interview Lykele Muus: ‘Het ideale huisje-boompje-beestje is in de praktijk amper haalbaar’

Toen de relatie van schrijver en acteur Lykele Muus drie jaar geleden uitging, werdhij samen met zijn ex (M.) co-ouder van hun dochter (N.). Op zoek naar adviezen, kwam hij erachter dat er heel weinig over dit onderwerp geschreven is. Hij besloot dat gat zelf op te vullen met Zo kan het dus ook, een boek vol verhalen en tips van een co-ouder. 

Door Rinke van der Plaat

Hoe kwam je op het idee om een boek over co-ouderschap te schrijven?
‘Dat is eigenlijk ontstaan toen ik een jaar co-ouder was. Ik had vooral behoefte aan advies van mensen die me konden helpen om een positieve draai aan het co-ouderschap te geven. Vanuit mijn omgeving kreeg ik vooral medelijden en meelevende berichten. Er waren heel weinig mensen die hetzelfde hadden meegemaakt en die me konden vertellen dat alles goed zou komen. Daardoor zag ik erg op tegen het co-ouderschap en had ik er een slecht beeld bij, terwijl het uiteindelijk hartstikke mee bleek te vallen. Toen bedacht ik dat er wel meer mensen zullen zijn die een positieve kijk op dat nieuwe, onbekende leven kunnen gebruiken.’

Voor wie heb je dit boek geschreven?
‘Natuurlijk voor co-ouders, maar ook voor mensen die nu in een relatie zitten waar het helemaal niet lekker loopt. Soms is het dan verstandiger om uit elkaar te gaan, dan om koste wat het kost bij elkaar te blijven. Relaties worden tegenwoordig veel vaker verbroken, omdat de wereld om ons heen ook sneller verandert. Toch is huisje-boompje-beestje tot de dood ons scheidt nog steeds het ideaalbeeld, terwijl dat in de praktijk niet echt meer haalbaar is. Ik denk dat het nog taboe is om uit elkaar te gaan als je kinderen hebt, terwijl het niet iets is waarvoor je je hoeft te schamen.’

Voel je jezelf een pionier op dat gebied, aangezien er amper boeken over dit onderwerp zijn geschreven?
‘Het verbaasde me dat er wel veel boeken over het in stand houden en handhaven van een relatie zijn, maar heel weinig van een co-ouder zelf die over zijn ervaringen vertelt en antwoord geeft op belangrijke vragen. Waar loop ik tegen aan? Wat heb ik ontdekt? Ik zeg niet dat ik als co-ouder alles goed heb gedaan, zeker niet zelfs, maar ik heb wel gemerkt dat het lang niet zo eng is als ik vooraf dacht. Ik hoop dat andere mensen zich door mijn boek gesteund voelen. Als het leven anders loopt dan verwacht is dat niet erg, zolang je maar samen blijft doen wat goed is voor je kind.’ 

Achter in je boek staat een Friese spreuk, gaat die daar ook over?
‘Ja klopt, “Pikerje net, it komt doch oars” (pieker niet, het loopt toch anders). Ik heb ontdekt dat je eigenlijk heel weinig controle over je leven hebt. Ik leefde altijd heel sterk naar ideaalplaatjes in mijn hoofd, maar dat creëert twijfel en krampachtigheid. Toen ik die idealen en twijfels losliet, merkte ik dat ik daar heel rustig van werd. Het leven gaat toch anders dan je denkt, maar dat maakt het ook makkelijker om open in het leven te staan.’

Je kijkt in dit boek ook terug op een lastige periode in je leven. Viel dat je emotioneel zwaar? 
‘Soms. Ik moest wel echt in een confronterende spiegel kijken, maar uiteindelijk was dat vooral louterend, omdat ik van een moeilijke periode in mijn leven iets nuttigs maakte voor andere mensen. Door mijn ervaringen op te schrijven ben ik ook over mijn eigen opvoeding gaan nadenken en heb ik mijn eigen ouderschap hopelijk verbeterd. ‘Je gevoel op papier zetten is voor veel mensen therapeutisch, maar ik heb dat gevoel eigenlijk nooit zo gehad. Ik schrijf niet voor mezelf. Ik zag mezelf altijd als romanschrijver, iemand die verhalen verzint, maar ik ging echt niet over mezelf schrijven. Toen ik aan een boek over mijn eigen leven begon bleek dat verhaal voor andere mensen best nuttig te zijn, dus dat was ook weer een bewijs dat je alle dingen die je in je hoofd prent wel met een korreltje zout kunt nemen.’

Wat zou voor jou de mooiste reactie zijn op je boek?
‘Ik kreeg gisteren een reactie van een pedagoog die heel blij was met dit boek, omdat ze het nu aan al haar cliënten die door een scheiding gaan kan geven. Ze zei: “Altijd als ik tegen mijn cliënten zeg dat het goed komt geloven ze me niet, maar nu heb ik eindelijk een voorbeeld.” Dat is precies de reden waarom ik Zo kan het dus ook geschreven heb.’

Fotocredits: Diederick Bulstra

Boekgegevens

Lykele Muus, Zo kan het dus ook. Een nieuw leven als single ouder, illustraties: Claudie de Cleen, Uitgeverij Muus, 256 pagina’s (€ 19,99)

Dit fragment verscheen eerder in de Boekenkrant, editie februari 2021.  

Benieuwd geworden? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht. 

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven