‘Prenten, prenten, wat een prenten!’: vijftig jaar Lemniscaat

Uitgeverij Lemniscaat bestaat vijftig jaar en dat moet groots gevierd worden. In het Stedelijk Museum in Zutphen is daarom de tentoonstelling Prenten, prenten, wat een prenten! te zien. De expositie is van 13 september 2014 tot 4 januari 2015 in het museum te zien.

Lemniscaat is al vanaf het begin bekend om haar kinderboeken, waaronder Woeste Willem, De gele ballon, Vrolijk en Raad eens hoeveel ik van je hou. Deze zijn natuurlijk tijdens de tentoonstelling te bewonderen, naast klassiekers als Welterusten, kleine beer en Babar, maar er zijn ook werken van illustratoren als Charlotte Dematons, Ingrid en Dieter Schubert en Marije Tolman te bezichtigen.

Naast alle prenten die je kunt bekijken, is er ook veel te doen. De Refterzaal is omgetoverd tot een sprookjesland, compleet met glijbaan-kasteel en een reuzenkleur- en tekentafel. Dit is allemaal ontworpen door kinderboekenillustrator Jan Jutte. Uit het prentenboek Monsterboek van Alice Hoogstad is een prent levensgroot op de muur van het museum getekend. Het is aan de bezoekers om deze plaat in te kleuren. Voor kinderen liggen er bovendien genoeg verkleedkleren klaar, om bijvoorbeeld de koning van het glijbaan-kasteel te worden. Daarnaast kun je in een donkere kamer illustraties voor blinden en slechtzienden voelen én kun je uiteraard alle boeken van Lemniscaat lezen.

Maar Lemniscaat heeft meer gedaan dan alleen de tentoonstelling organiseren om het vijftigjarig bestaan te vieren. De uitgeverij schonk aan vijftig bibliotheken, waaronder die in Zutphen, hun gehele collectie van 850 titels. Ook geeft Lemniscaat een nieuwe versie van de sprookjes van Hans Christiaan Andersen uit, met prachtige illustraties van Jan Jutte.

De tentoonstelling duurt tot 4 januari 2015. Iedere laatste zondag van de maand is er ’s middags een gratis inlooprondleiding in zowel het Stedelijk Museum Zutphen als het Museum Henriette Polak. Kijk voor meer informatie hier en hier.

Berichten gemaakt 5324

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven