Interview: Geen boeven vangen, maar monsters!

Wat als je kind niet naar bed wil? Kinderboekenschrijver Tjibbe Veldkamp heeft de oplossing: Lees ze voor! Zijn prentenboek Maar eerst ving ik een monster gaat over het leukste ritueel van de dag: voorlezen. Het is gekozen tot Prentenboek van het Jaar 2022 en staat daarom centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen van 26 januari tot en met 5 februari 2022.

Door Myrthe Kries

Veldkamp vormt een vast duo met illustrator Kees de Boer. Ze hebben al veel boeken samen gemaakt, zoals Agent en Boef en Grapman. Maar eerst ving ik een monster verscheen in januari 2020 en heeft sindsdien voor veel voorleesplezier gezorgd bij ouders en kinderen. Hoe kreeg de auteur dat voor elkaar?

Hoe kwam je op het idee voor Maar eerst ving ik een monster?
‘Ik heb zelf twee kinderen die ik veel heb voorgelezen. Dus ik ben bekend met het fenomeen tijd rekken. Dit boek heeft best een lange ontstaansgeschiedenis gehad. In 2010 had ik een verhaal geschreven over een jongen die steeds boeven ving. Nog voor het ontbijt ving hij een boef, in de klas ving hij twee boeven en dat ging zo maar door. Op een gegeven moment heb ik die boeven veranderd in monsters. Want ik had al te veel boeken geschreven over boeven. Wat kan je anders vangen dan een boef? Nou, dat werd een monster.’

Tjibbe Veldkamp

Wilde je als kind zelf voorgelezen worden?
‘Ja, heel graag! Ik ben nu al best wel oud, maar ik herinner me dat nog goed. Ik sliep met mijn broer op één kamer en hij was ouder dan ik. Dan las mijn moeder ons om de beurt voor, maar ik vond de boeken die ze hem voorlas het allerleukst, want die snapte ik helemaal niet. Dan kun je wel die taal over je heen laten komen. Ik genoot van het niet begrijpen. Daar heb ik hele goede herinneringen aan.’

Wanneer realiseerde je dat je kinderboeken wilde schrijven?
‘Ik was toen al eind twintig. Dus best wel laat. Nu denk ik: “Had ik dat niet eerder kunnen bedenken!?” Het kwam door verschillende dingen, maar heel belangrijk was een boek dat ik las, Het marsepeinen varkentje van Russel Hoban. Dat vond ik zo’n ontroerend boek. Het raakte me echt in mijn hart. Ik wist daarvoor niet dat dit type boeken bestond. Ik was dus wel veel voorgelezen, maar kinderliteratuur heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. En zoiets kende ik gewoon niet. Toen ik dat boek las, werd ik bevangen door de wens om ooit één keer zoiets moois te proberen te maken. Dus ik wilde niet eens kinderboeken schrijven, maar één keer iets maken. Maar dan doe je het één keer en dan bevalt het.’

Ga je zelf ook voorlezen tijdens De Nationale Voorleesdagen?
‘Ja, ik heb een aantal uitnodigingen staan. Als mensen mij vragen om voor te lezen, zeg ik meestal ja. Ik zal in ieder geval bij het Voorleesontbijt in Groningen zijn.’

De monsters op het schutvel zijn getekend door dochter Vera van illustrator Kees de Boer. Waarom hebben jullie daarvoor gekozen?
‘Ik heb het bij Kees nagevraagd, waarom hij dat had gedaan. Het boek gaat over kinderlijke fantasie. Dat speelt een belangrijke rol in het verhaal, maar Kees wilde dat ook in beeld laten zien. Alleen is hij een geoefend tekenaar. Dus zelf kan hij niet meer als een kind tekenen. Zijn dochter kan dat beter. Hij had gevraagd: “Dochter Vera, wil jij die monsters, die ik getekend heb in het boek, overtekenen?” Vera heeft Kees’ monsters nagetekend op haar eigen manier.’

Heb je nog tips voor ouders die hun kinderen naar bed willen brengen?
‘Lees ze voor! En als je daarmee klaar bent, lees ze dan nog meer voor. Het schijnt goed te zijn voor kinderen en dat is natuurlijk mooi meegenomen, maar los daarvan kan het ontzettend leuk zijn. Het is echt iets wat je samen deelt als je jouw kind voorleest. Dan heb je samen een avontuur. In mijn ervaring brengt dat je enorm bij elkaar. Je kan erover praten, vragen wat ze ervan vonden. Vond je het ontzettend stom of wil je dat avontuur ook doen? Je beleeft samen die spanning, dus ontzeg jezelf dat niet. Lees voor!’

Tjibbe Veldkamp, Maar eerst ving ik een monster, Uitgeverij Lemniscaat, illustraties: Kees de Boer, 32 pagina’s (€ 14,99)

Dit interview verscheen eerder in de Boekenkrant, editie januari 2022.
Benieuwd geworden? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht.

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven