29 april 1945: start van operatie Manna: geen bommen, maar brood voor Nederland!

Het kinderboek A Bad Penny Always Comes Back van Glen Mitchell vertelt het bijzondere, waargebeurde verhaal van Operatie Manna. De Boekenkrant-redactie besteedt ieder jaar graag aandacht aan Operatie Manna.

In april 1945 gebruikten RAF-piloten bommenwerpers om voedseldroppings uit te voeren. Het is moeilijk voor te stellen, maar Nederlanders stierven toen van de honger. Ondanks de Duitse kanonnen, hielpen de Canadezen ons met voedsel: Operatie Manna. Dankzij het brood dat uit de lucht kwam vallen konden vele Nederlanders de oorlog overleven. Bad Penny is een symbool voor moed, vriendschap en vrijheid.

Ooggetuigeverslag van Frans Cayaux (toen 9 jaar):
‘Ik stond buiten toen ik een enorm gebrom hoorde in de verte. Daar kwamen zwermen zware bommenwerpers laag over, zo laag dat je de bemanning kon zien zitten. Ze zwaaiden vanuit hun geschutskoepels en ik zwaaide terug. De bomluiken gingen open. Je wist: er komt eten. Het duurde alleen zo ontzettend lang voor je er iets van kreeg. Het dreunen van de Merlin-motoren blijft in mijn geheugen gegrift. Het overkomen van al die Lancasters zal ik nooit vergeten. Het heeft mijn leven gered.’

Het Boek is voor 15 euro te bestellen via info@boekenkrant.com

Kijk voor meer informatie op de Bad Penny website.

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven