Interview: Anya Niewierra

De Limburgse schrijfster Anya Niewierra heeft drie passies: reizen, schilderen en schrijven. Hoewel ze al op bijna alle continenten is geweest, hebben de Franse Pyreneeën en het Limburgse heuvellandschap een speciaal plekje in haar hart. Dat blijkt wel uit Het bloemenmeisje, waarin deze plekken de prachtige achtergrond vormen voor een bijzondere thriller.   

Door Famke Prins 

Op een afgelegen plek in de Franse Pyreneeën wordt een jong meisje gevonden naast het lijk van haar moeder. Ze blijkt hier afgezonderd van de buitenwereld te zijn opgegroeid en is helemaal verwilderd. Ze krijgt de naam Nina Fleurie, het bloemenmeisje. Dertig jaar later heeft Nina een succesvol bestaan opgebouwd tussen de mensen en is een ervaren kruidengeneeskundige. Plots komt Thea haar leven binnenwandelen: ze blijken tweelingzussen te zijn! Samen gaan ze op zoek naar Nina’s bijzondere verleden: waarom zijn de zussen bij geboorte gescheiden en wie heeft hun moeder vermoord?  

De Gouw van Nederland 
Naast haar dagelijkse baan als directeur bij Visit Zuid-Limburg en haar eigen bedrijf in vakantiewoningen lukt het Niewierra ook nog eens tijd vrij te maken voor het schrijversbestaan. Het bloemenmeisje is alweer haar derde thriller. Hoe ze dit weet te combineren? ‘Ik kijk amper tv en zit niet veel op social media, ik heb namelijk al een vrij sociale baan,’ vertelt de auteur. ‘In mijn werk heb ik veel contact met mensen en wil privé graag de rust opzoeken en aan mijn creativiteit werken.’ Voor Niewierra is schrijven dan ook pure ontspanning.  
Haar schrijverscarrière begon in 2011, toen Visit Zuid-Limburg (toen nog de VVV) haar 125e jubileum vierde. ‘Tijdens elk jubileum werd een boek geschreven, zo ook dat jaar. Het boek zou uitgereikt worden aan koningin Beatrix. Maar degene die het in eerste instantie zou schrijven haakte op het laatste moment af.’ En daarom besloot Niewierra het zelf te doen. ‘Dat ging me eigenlijk vrij gemakkelijk af. Ik zou ook eens een fictieverhaal moeten schrijven, dacht ik toen!’ En zo geschiedde.  
Tijdens een wandeling op haar verjaardag in Zuid-Frankrijk ontstond het idee voor Het bloemenmeisje. Ze kwam terecht op een prachtige afgelegen plek met een fantastisch uitzicht. Net zoals het hoofdpersonage Nina is de schrijfster ook graag in de natuur te vinden. ‘De natuur werkt helend. Een stevige wandeling door de bossen doet wonderen,’ meent Niewierra. Ondanks haar reislustige aard is het Zuid-Limburgse heuvellandschap echt haar thuis. ‘Het is een sprookjeswereld, net zoals de Gouw in The Lord of the Rings.’ Dat de auteur haar inspiratie uit de natuur haalt is wel duidelijk: ze heeft een geweldige beeldende schrijfstijl. Daardoor waan je je als lezer echt even in de Franse bergen, kun je de wind bijna in je rug voelen en de kruidige geuren van het gebergte haast opsnuiven.  

Ondergeschoven zintuig 
De schrijfster weet met Nina een bijzonder intrigerend hoofdpersonage neer te zetten. Ze is direct, heel intuïtief en heeft een feilloos reukvermogen: ze kan de mensen om haar heen herkennen aan hun geur en ruikt gevaar al van verre. Niewierra: ‘In onze westerse samenleving hebben we niet veel woorden voor geuren. Het is me opgevallen dat ruiken een ondergeschoven zintuig is geworden.’ Zo legt ze uit dat we geuren veelal koppelen aan dingen. ‘Als het ergens ruikt naar ‘koffie’, dan hangt er een bepaalde geur in de ruimte die we relateren aan de korrels van de koffie. Maar er is geen specifiek woord voor de omschrijving van deze geur.’ Daarom was het een grote uitdaging om voor alle geuren passende woorden te vinden. Al in de eerste hoofdstukken kwam Nina’s uitstekende gave voor geurherkenning goed naar voren: door aan de poep van haar pleegmoeder te ruiken kwam ze erachter dat ze ziek was en was ze er op tijd bij om te genezen. ‘Dit doen ze in China ook. Artsen konden aan de geur van de poep van de keizer ruiken of hij ziek werd.’ 

Lezen is filosoferen 
Nina Fleurie weet in alle chaos naar de zoektocht in haar verleden alleen tot rust te komen als ze zich kan afsluiten van de wereld, en het liefst in de bergen. ‘De wereld van Nina is een andere wereld dan de onze,’ legt de auteur uit. Tegenwoordig worden we constant geprikkeld door de eindeloze stroom aan berichten op onze telefoon, social media en tv-programma’s. Dat wil Niewierra in Het bloemenmeisje ons ook meegeven: ‘Ik vind dat wij als samenleving een beetje aan het doorschieten zijn. In de techniek, in de vluchtigheid. Ik wilde ook absoluut geen “gewone” thriller schrijven over een politieagent en een gevonden lijk. De lezer moet kunnen filosoferen en nieuwe dingen ontdekken. Ik schrijf vooral om te leren.’ Dus, leg die telefoon eens wat vaker weg en duik in de bijzondere geurige wereld van Nina Fleurie! 

Boekgegevens

Anya Niewierra, Het bloemenmeisje, Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 384 pagina’s (€ 20,99)

Dit interview verscheen eerder in de Boekenkrant, editie maart 2020.

Berichten gemaakt 5342

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven