Het nieuwe boek in de Millennium-reeks: Lezenswaardige namaak

Thrillerfans wereldwijd zijn het erover eens: de Millennium-trilogie van de overleden Zweedse schrijver Stieg Larsson schreeuwde om een vervolg. Zijn landgenoot David Lagercrantz heeft zich daar nu – niet geheel onomstreden – aan gewaagd.

Het feit dat er een nieuw Millennium-deel van een ándere schrijver zou verschijnen was vorig jaar even wereldnieuws. Fans hoopten nog steeds dat een door Larsson geschreven vierde deel boven water zou komen, maar vanwege erfeniskwesties en familievetes is dat tot nog toe nooit gebeurd. En nu was er dus die man die dacht dat hij wel even een vervolg kon schrijven op de veelgeprezen thrillerreeks. Dit vervolg, Wat ons niet zal doden, is eind augustus verschenen en domineert sindsdien de bestsellerlijsten in vele landen. Iedereen wil natuurlijk weten: is Wat ons niet zal doden een waardige opvolger?

Dat je te maken hebt met een vervolg op de Millennium-serie, wordt bij lezing trouwens maar langzaam duidelijk, omdat Lagercrantz een groot aantal nieuwe personages heeft bedacht. Zo zijn daar een geniale professor, een autistisch jongetje, diverse medewerkers van inlichtingendiensten en een aantal zware jongens. Zeker in het begin van het boek komen deze nieuwe personages veel meer aan bod dan Larssons inmiddels iconische hoofdrolspelers Lisbeth Salander en Mikael Blomkvist. Toch zet Lagercrantz meteen al een interessant en spannend verhaal neer. De nieuwe personages boeien zodanig dat je je twijfels al snel bent vergeten.

Wanneer zo halverwege het boek de verhaallijnen van Lisbeth en Mikael weer belangrijker worden, begin je echter wel te merken dat je hier met ‘namaak’ van doen hebt. David Lagercrantz vertelde in een inteview aan de Boekenkrant (editie oktober) dat hij zichzelf ziet als acteur-schrijver, en dat is ook precies wat hier gebeurt: in Lagercrantz’ boek lopen twee acteurs rond die Lisbeth Salander en Mikael Blomkvist spelen. Ze acteren goed, bijna Oscarwaardig zelfs, maar ze zíjn het niet. De nep-Blomkvist valt bijvoorbeeld behoorlijk door de mand als hij zich ineens schuldig begint te voelen over zijn relatie met de getrouwde Erika.

Dit alles neemt niet weg dat Wat ons niet zal doden een geweldig spannend boek is. Of het ook een goed boek is? Dat ligt er maar net aan waar je het mee vergelijkt. Zo goed als Larsson, zo vind je ze gewoon niet. Toch stijgt Lagercrantz’ werk wel uit boven de grote thriller-middenmoot. Wat ons niet zal doden een waardige opvolger van Stieg Larssons Millennium-reeks noemen gaat te ver; een lezenswaardige opvolger is het echter wel.

Wat ons niet zal doden

Boekgegevens

David Lagercrantz, Wat ons niet zal doden, vertaling: Geri de Boer, Uitgeverij Signatuur, ISBN 978 90 567 2533 4 (€ 22,50)

Berichten gemaakt 5330

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven