Het huis uit, de moestuin in

Wie heeft er niet meegedaan aan de actie van Albert Heijn om moestuinpotjes te sparen? Mijn zusje, vrienden, zelfs ík ben overstag gegaan: in de vensterbank staan drie moestuinpotjes te zieltogen.

Na vakkundige inspectie velde mijn zusje de diagnose: te veel water en te weinig aarde. Ik kan mijn groene aspiraties beter botvieren op mijn onverwoestbare palm of op de kruidenplantjes die ik elke maand aanschaf.

De meeste mensen gaat moestuinieren gelukkig een stuk beter af, al dan niet geholpen door een van de vele praktijkgerichte boeken over moestuinieren. Het kweken van eigen groenten en fruit is al een paar jaar hot, met de moestuinactie van de Albert Heijn en het tv-programma Van Hollandse bodem als meest recente uitwasemingen. Maar waarom is de moestuin zo populair? Omdat wroeten en ploegen in de aarde synoniem staat voor ontspannen en omdat het lokaal verbouwen van je eigen voedsel gezond en duurzaam is. Ontspannen en gezondheid: belangrijke waarden voor de hedendaagse gestresste mens.

Moestuin IIOok de bekende Vlamingen Angelo Dorny en Els de Schepper zijn dol op zelfgekweekt voedsel. Samen schreven ze het boek De Hofhelden in de moestuin. Angelo is (moes)tuinspecialist en schreef reeds een behoorlijk aantal artikelen en boeken over dit onderwerp, en Els is actrice en schrijfster. Ze hebben, naast hun niet te missen gevoel voor humor, één ding gemeen: hun passie voor de moestuin.

Het 300 pagina’s tellende De Hofhelden in de moestuin is overzichtelijk ingedeeld en loodst de lezer moeiteloos door het moestuinproces: van het maken van een moestuin en de mogelijke problemen die daarbij ontstaan, tot het oogsten, het opeten en het bewaren van je groente en fruit. De informatie wordt begeleid door anekdotes, tips en mooie foto’s, waar ook Angelo en Els veelvuldig op figureren. Het boek gaat de diepte in en legt de moestuinliefhebber uit wat de ideale grond is voor een moestuin, hoe je zelf compost kunt maken en hoe je zaden kunt winnen. Ook komen ziekten en bedreigingen uitgebreid aan bod; heb je weleens gehoord van de wortelvlieg en de koolgalmug? Na de basiskennis volgt informatie per groenteen fruitsoort en kruid. Door het handige register is het boek geschikt als naslagwerk.

De Hofhelden in de moestuin is helder en duidelijk geschreven en biedt nuttige informatie. Maar wat het boek écht onderscheidt van de vele andere moestMoestuinuinboeken, is de aansprekende en vrolijke toon. Het boek leest haast als een één grote column. Tussen de praktische informatie door dansen er ‘wistjedatjes’, spreekwoorden van een fictieve ‘buurman’ en persoonlijke anekdotes over de pagina’s voorbij. Zo vertelt Angelo dat zijn hond Marieke, een Franse buldog, een fetisj heeft voor zitten op spinazie. En zegt ‘buurman’ over de aardpeer: ‘Wilt ge niet trompetteren op uwe eersten date, dan is het beter dat ge die dag geen aardperen eet’. Soms wil het boek iets té lollig zijn, zoals bij het gebruik van de vele Engelse uitdrukkingen (‘Moeder natuur is een bad ass mommy’), of bij de foto’s van Angelo en Els die in verkleedoutfits in in rare poses voor een foto poseren. Aan het eind van het boek zijn er vijftien recepten opgenomen. Het idee is leuk, maar was beter uit de verf gekomen met meer kookideeën. Een leuk detail is wel dat de recepten doorgaans alleen te gebruiken zijn als je ook écht moestuiniert, want spaghettipompoen, snijbiet en crosne zijn in de supermarkt moeilijk te krijgen. De slappeling die gelijk naar de recepten doorbladert, komt bedrogen uit.

De Hofhelden in de moestuin is een interessant en amusant boek voor zowel de beginnende als de ervaren moestuinier. Ook voor de salonmoestuinier, die niet moestuiniert, maar het wel leuk vindt om erover te lezen, is dit sprankelende boek een aanrader.

hofhelden

Boekgegevens

Angelo Dorny en Els de Schepper, De Hofhelden in de moestuin, Uitgeverij Davidsfonds, ISBN 978 90 582 6621 7 (€ 29,99)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie mei 2015

Berichten gemaakt 5324

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven